Hej,
Vattenpumpen la av igår kväll och jag har nu försökt kolla upp vad som är galet. Har mätt upp faserna som ligger på 230V vardera. Skruvade upp kopplingsboxen där vattenpumpen och tryckvakten är kopplad. Märkte då att pumpen gick igång när jag tryckte in en blå knapp mitt på kopplingsenheten (se bild med pil). Det innebär ju att pumpen fungerar i alla fall, men varför går den inte igång?

Mätte även på NC 95 & 96 skruvarna och jag hade där kontakt och 230V mot nollan på båda skruvarna. Hade även 230V på den svarta kabeln som kommer från tryckvakten och går in på A2. Betyder detta då att tryckvaktens styrning är i läget att slå på pumpen?
 
  • motorskydd.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Troligtvis har motorskyddet löst ut, om du trycker in den lilla blå återställningsknappen RESET precis ovanför 95-96 nere till höger startar den nog igen. Frågan är sen varför den löst ut, jämför inställningen på den runda blå skalan med vad pumpmotorn är märkt med. Om den är ställd ungefär lika kan det vara något mekaniskt problem med pump eller ett motorfel, men du märker ju om felet kommer tillbaks inom kort.

Det verkar som att din kontaktor har 400V manöverspänning, därför kan du mäta 230V mot jord på alla punkter och allt verkar OK trots att 95-96 är bruten. Om du mäter över skruvarna 95-96 innan du återställer så får du nog utslag ca: 400V där, då är skyddet utlöst.
Skulle inte ovanstående stämma kan givetvis även spolen i kontaktorn vara sönder.
 
Redigerat:
Var till Clas Ohlson och köpte en ny kontaktor. Öppnade upp den gamla och såg att spolen hade brunnit upp och plasten smällt runt om. Kopplade in den nya kontaktorn och pumpen hoppade igång.

Trodde att allt nu var okej, men såg att det började tränga igenom vatten i kopplingar innan tryckströmbrytaren. Det verkar nu som vattnet frusit. Detta kanske var orsaken varför kontaktorn tog stryk eftersom det blev så hög belastning när pumpen då antagligen gått på fullt tryck och det var stopp i ledningarna.
 
Spolen påverkas ju inte av att pumpen jobbar under längre tid, om kontaktorn var avsedd för den manöverspänning som används kan den vara kontinuerligt tillslagen. Däremot skulle motorskyddet i ett sånt fall kunnat lösa ut om motorn gått med hög last.

Är du säker på att den gamla kontaktorn hade 400V spole annars blev den ju givetvis överlastad om den nu låg till en längre tid? Och viktigare, är din nya kontaktor avsedd för 400V manöver eftersom det är kopplat så?
 
Den nya kontaktorn klarar av 400V matningsspänning, det var även den gamla gjord för. Den gamla kontaktorn har nog suttit där länge och den hade väl helt enkelt gjort sitt.

I höstas blev det fel på tryckströmbrytaren så pumpen gick konstant i flera veckor, vilket inte kan vart bra för pumpen. Vi har hydrofonen nere i en källare hos grann fastigheten som står tom, vilket gjorde att vi först märkt felet när elräkningen kom.

Har nu haft en byggfläkt nere vid hydrofonen och det verkar nu som vattnet tinat upp. Krävdes en skarvsladd på 60m eftersom det inte finns någon ström i det huset. Körde igång pumpen, men den morrade en kort stund och sen gick ena säkringen. Det verkar nu som vattnet även frusit i slangarna vid pumpen vilket det inte hade gjort igår. Har nu flyttat byggfläkten dit, får se om det löser sig. Är rädd för att pumpen tar stryk av allt detta...
 
Säkringarna ska inte gå för att vattnet frusit, skulle vara om pumpen också frusit, men då borde motorskyddet lösa ut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.