hej,

någon som värmer sitt hus med pelletskamin (vattenmantlad) som huvudvärmekälla?

Förslag på bra modell/er?

Vad bör man tänka på?

Vilka fördelar finns det med denna värmekälla jämfört med tex värmepump etc?

finns det någon pelletskamin som även kan eldas med ved (vattenmantlad)?

mvh
Torrum
 
H
Vattenmantlade pelletskaminer lider väl av samma problem som solfångarna, priset är för högt i förhållande till den värme man får ut. Det verkar svårt att värma en normalvilla med bara en pelletskamin. Då måste du ändå ha ett vatteburet system för att transportera runt värmen.
Har du inte något pannrum kvar så att du kan få in en pelletspanna?
 
hej,
det är ett nyproducerat hus, med bra isolervärden.

jag kollade på tex hydro copper på 24 kw. som man tex kan ställa i ett finrum och placera ett pelletsförråd bakom väggen. det går förståss att ställa en pelletspanna i ett pannrum, men då jag förberett en eldstad med fundament så kom jag tänka på pelletskamin som klarar att värma ett helt hus.
 
Hemmakatten
Vi värmer vårt hus med en vattenmantlad pelletskamin. Den är kopplad till en acktank från vilken vi får varmvatten samt vatten till golvvärmeslingorna. Vi har även en elpatron kopplad på ackumulatortanken som vi kört under sommaren då vi endast behöver varmvatten.

Vi har en kamin från tyska Wodke som vad jag förstår anses vara ett av de absolut bästa märkena. Vi köpte vår från Norge, var faktiskt 25% billigare än i Sverige. dessutom är den svenska generalagenten, Narvells, helt värdelös att ha o göra med.

Kaminen har en effekt upp til 10kW, vi har nog aldrig kört den på mer än 5,5 kW, mer har aldrig behövts, inte ens när det var 20 minusgrader. Vi har nybyggt hus med bra isolering, 115 kvm i ett plan. 15% av kaminens värme blåses ut som luft i rummet där den står, 85% går till ackumulatortanken.

kaminen är inställd så att den går för fullt (dvs. den effekt man ställt in, tex 5kW) tills tankvattnet är ca 85 grader, sedan går den ner på snålkörning 2kW tills vattnet understiger 50 grader.

Det skall finnas en funktion ihop med ett veckour som gör att kaminen helt stängs av vid önskad vattentemperatur för att sedan sättas på. Den har vi inte lyckats få till. Vi har enbart innegivare i varje rum, men det finns med en utegivare och en elektrisk shunt (tillgolvvärmen) som skall öppna och stänga vid behov. Detta har vi inte heller installerat. Vi kan för lite om detta. (Skall lägga in en egen fråga o se om nån kan hjälpa till.)

Vår kamin står i hallen (väldigt öppen planlösning). baksidan av kaminen är inne i ett litet pannrum, där vi även fyllerpå säckar. Pelletsförrådet är på vår kamin 60kg, det räcker normalt en vecka under vintern om det inte är jättekallt, utan en mer normal sthlms-vinter.

Vi har sett samm kamin hemma hos en familj som hade den i vardagsrummet inbyggd i en lägra vägg. de fyllde på pellets bakom den lilla väggen och ackumulatortanken stod i ett rum 5 meterbort. Det var snyggt och familjen tyckte inte det var skräpigt att fylla på pellets i vardagsrummet.

Man kan ansluta pelletskaminen direkt till golvvärmen och ha en separat elvvb istället om man vill.
 
H
Har du spirorör draget för kaminens tilluft eller hur är det ordnat. Att få in den kalla tilluften i bostaden på vintern borde skapa problem, det är ju inte ett litet flöde om kaminen ska vara huvudvärmekälla. Det är ju problem som man slipper om man på vanligt sätt placerar värmekällan i ett pannrum.
Att tyskar och österrikare gör så här är lite en annan sak, de har inte samma temperaturskillnader.
 
Hemmakatten
Ja, det är isolerat spirorör draget. Det går direkt in i kaminen, så ingen kalluft kommer in i huset. Kaminen står i ett pannrum men fronten på kaminen går genom väggen och syns i hallen.
det är modellen längst ner till vänster vi har, http://www.wodtke.com/modelle.html
 
Hemmakatten skrev:
det är modellen längst ner till vänster vi har, [länk]
Tjenare Katten! :)
Vilken beteckning har den?
 
Hemmakatten
Hej Immobil! Kul att se dig lite mer här på forumet. :)
Vå model heter SmartInn (Inn står för 'Innsatz') och har vattenmantling.
 
hemmakatten, hur stort fönster har insatsen på din modell?
kan den muras in i en vanlig eldstad av tegel, som tex vanliga vedkassetter?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.