Hej, vi bor i ett enplanshus som är lite konstigt planerat (två mindre hus som byggts ihop). Huset är i vinkel och har vardagsrum i varje ände och tyvärr sitter öppna spisen i "fel" ände...

Vägg i vägg med öppna spisen har vi en gammal pelletskonverterad panna som vi bara kört ibland när det varit riktigt kallt eller om vår Mitsubishi Ecodan luft/vatten stannat för den har det lite kämpigt att få upp temperaturen i huset om det blivit för kallt.
Pelletspannan är väl inte i bästa skick och det läcker i någon ventil osv.

Det känns som att det finns några alternativ och jag skulle behöva lite synpunkter.

1. Skaffa en kamin till vardagsrum 1 där vi är mest då det sitter ihop med köket. Då måste vi ha skorsten osv vilket känns tokigt då vi redan har en - fast på fel plats.

2. Skaffa en insats till den öppna spisen i "fel" vardagsrum. Det känns bara tokigt då värmen kommer att fastna där.

3. Skaffa en vattenmantlad insats till öppna spisen och ersätta pelletspannan med en ackumulatortank och även ansluta luft/vatten-pumpen till den (Dålig idé?).Vi skulle då också få ett hyfsat utrymme för att förvara ved inomhus. Vad skulle en sån investering kosta ungefär? Alltså att installera insats plus ackumulatortank. Ritning av husplan med utmärkta platser för luft/vatten system, pelletspanna och öppen spis.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag tror inte att vi skulle elda för att täcka vårat behov helt men absolut när det är som kallast ute.

Värt att nämna också att vi bor i elområde 2 och har solpaneler som producerar ungefär 13000 kwh per år och vi förbrukar ungefär 20 000 kwh per år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.