Hej!

Idag så fick jag ett reklamutskick från Vattenfall i brevlådan, där de pushade för "Fånga eltjuvarna med EnergyWatch".

Kort introduktion:
http://www.youtube.com/watch?v=1jTbqGkVeEU

Lite längre demo:
http://www.youtube.com/watch?v=_Z8Fo_rudn8

Som jag uppfattar det så klarar produkten att identifiera olika "förbrukare" i huset. För mig låter det lite magiskt. Är det någon som vet hur det fungerar?
 
Ja, jo.

Det ser ut som en av de vanliga som poppat upp, som mäter frekvens på lysdioden på mätaren. Du ser momentanförbrukning, och kan väl därigenom kanske lista ut vad det är som drar el.

Jag har Fortums variant, och tycker det är intressant.

Dock; jag har bergvärme, den stöttar ibland lite med elpatron, lite elektrisk golvvärme... Jag ser helt enkelt inte vad som är vad, och kan inte dra några större slutsatser om tjuvförbrukning. De små förbrukarna försvinner dessutom helt i bruset.

Tror det är större skillnad om man har fjärrvärme el. ved/pelletseldning för värme och varmvatten.

[Edit] denna är visst mer avancerad än min, såg jag på den andra videon. Är dock mycket skeptisk att den skulle kunna mäta så detaljerat på enskilda förbrukare (hur då?) som det verkar i videon, så jag tror de framställer det att verka lite bättre än vad det egentligen är
 
Redigerat:
Läste lite till, den kollar alltså efter mönster och trender i totalförbrukningen om jag förstod det rätt.

Hur ska den kunna veta om det är min golvvärme eller kyl som slås av/på? Det kanske funkar bra på större förbrukare, då det inte är mkt hushållsel som drar 3kW lite titt som tätt under dagen, men de som är lite mindre tror jag inte på.

Summa summarum tillför denna ändå mer än vad min enkla momentan- och dygnsmätare, och jag tycker det är intressant. Men jag tror inte man ska ha för stora förhoppningar om att minska sin förbrukning mha den.
 
Precis, enligt installationsvideon nedan så är det frekvensmätning på lysdioden.

http://www.vattenfall.se/sv/energywatch-installation-video.htm

De pratar om "effektsteg"... en teori är kanske att man momentant tittar på effektförändringar. Enligt FAQ (http://www.vattenfall.se/sv/energywatch-faq.htm) så loggar den endast "förbrukare" som överskrider 100W (så man sollar bort lampor och liknande med identisk förbrukning). Om man då gör antagandet (rätt eller fel) att alla förbrukare över 100W har en "unik" förbrukning, samt att det inte finns någon annan apparat som drar lika mycket effekt som någon annan, så kanske man kan dra slutsatsen att när effektförbrukningen går upp med X så är det enhet X som startar, och när effektförbrukningen går ned med X så är det enhet X som stoppar...? bara mina lösa tankar utan grund..
 
Det måste vara som du beskriver, ngt annat går helt enkelt inte. Sen behöver den nog en längre tid för "kalibrering", så att man skilja ut delarna från helheten. En mindre golvvärme verkar dock kunna ha lite samma mönster som t.ex. Kyl/frys.

Vore intressant att höra ngn som har en för att se hur bra den är..
 
jag trodde det satt en liten webserver i enheten som skickade upp data'n till vattenfall... Surt å ha usb dongle å mjukvara till det... :(
 
imported_clas skrev:
jag trodde det satt en liten webserver i enheten som skickade upp data'n till vattenfall... Surt å ha usb dongle å mjukvara till det... :(
Ok svarar mig själv... FAQ länken innehåller info om den gamla versionen. Den nya är molnbaserad utan usb donglar å tjafs... vilket betyder att det garanterat är appar på g.
 
RilleRock
Jag använder denna sen 1 1/2 år.
http://www.exibea.se/eliq/vad-aer-eliq
Kanonnöjd!
Har sänkt min förbrukning en hel del.

Dock får man en annan överblick på det hela via datorn med Vattenfalls mjukvara.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.