Vi ska bygga ett hus och ha vattenburen golvvärme på bottenvåningen där vi har en betongplatta som ligger direkt på marken. Är det någon som har några bra tips om priser, tillverkare, saker man bör tänka på så är det välkommet. Stämmer det att det blir billigare än att sätta in element (oljefyllda)? Trots att båda går på el?

Tack på förhand!
 
Ingjuten golvvärme och vattenburen radiatorvärme är generellt lika dyra att köpa och installera. Men radiatorer är billigare i drift (mellan 5 och 20 procent beroende på isolering etc) och har en betydligt snabbare reglering. Golvvärme brukar normalt också förbruka mer energi eftersom många låter den stå på även under delar av det varma halvåret. Med radiatorer kan man ändra rumsindelning i efterhand och man kommer också åt att laga eller byta ut alla delar i systemet till skillnad från den ingjutna värmen. Det är också tveksamt om golvvärmen verkligen gör att man upplever golven som varma när man går på dem i strumplästen.

Men annars är det bra med ingjuten golvvärme...!
 
då går man inte i strumporna i alla fall för att det är så hårt!
Tunnis! ;D
Jag går alltid barfota hemma så för mig är det inget alternativ med element. Det är ju en OTROLIG komfortskillnad. Kostar det några spänn mer oom året så tar jag den biten. Nu tror jag inte skillnaden är speciellt stor, om man har golvvärme i bjälklag - men det är en annan historia.

För att svara vicketebäst: Kör du på direktverkande el via oljefyllda element så har du en låg ingångskostnad och dyra driftskostnader. Kör du på vattenburen golvvärme är det tvärtom, vare sig du väljer värmepump eller något annat väremsystem.
 
Till sambons odelade avsky går jag alltid omkring i ett par tofflor när jag är hemma. Men ska jag få dem och tidningen burna till mig i tv-fåtöljen så får jag nog skaffa hund. Visst är klinkersgolv hårda och fötterna mår ju inte bra av att gå omkring för länge på hårda underlag. Har man klinkers så bör man ha golvvärme (det ska vi också ha), men jag är mer tveksam vid trägolv.

Det är intressant det här med varma golv! Har ni någon uppfattning om vilken yttemperatur ni har på era golv? Som jag skrev någon annanstans så mätte jag temperaturen på våra parkettgolv i lägenheten med en noggrann temperaturmätare till 22 grader och de golven var definitivt kalla att gå på.
 
Vad blir det då när man ska ha vattenburen golvvärme på båda våningar med bergvärmepump och frånluft aggregat?

Klinkers på bottenvåningen och ekparket på övervåningen.
 
Posted by: BoD Posted on: Today at 09:59
Ingjuten golvvärme och vattenburen radiatorvärme är generellt lika dyra att köpa och installera. Men radiatorer är billigare i drift (mellan 5 och 20 procent beroende på isolering etc) och har en betydligt snabbare reglering.
Hade för mig att då jag läste byggteknik i början på 80-talet så brukade man räkna att man sparade 5-15 % på att ha golvvärme, men det kanske har kommit nya rön som visar annat ???
 
Gå gärna in och sök på Christer +Harrysson +golvvärme
så kan du läsa om proffesorens undersökningar om
golvväme.
Det visar sig att det inte bara beror på hur mycket effekt man stoppar in och sen (teoretiskt) får tillbaka

Det finns nämligen en hel del föluster på vägen,
beroende på konstruktion o.s.v
 
Det trodde vi också JH, Bara att slippa radiatorer under fönsterna som samlar damm , gjorde att vi bestämde oss för det. Inte minst att man har en helt annan frihet när man möblerar ett rum.
En sak som gjorde att vi bestämde oss för klinkers i v-rummet är att vi vill ha en öppenspis i Amerikansk stil (nästan i golvnivå) och det kan man bara göra om man har klinkers.
 
JH skrev: "Stoppar man in 1 kWh eleffekt vid 35°C fram får man tillbaka 4,6-4,8 kWh värmeeffekt. 1 kWh eleffekt vid 50°C fram innebär 3,1-3,3 kWh tillbaka i värmeeffekt."

Jag förstår inte meningen med din insändare. Det enda du har sagt är att det går åt mer energi för att värma upp vatten till 50 grader än det gör att värma upp samma mängd vatten till 35 grader... Det behöver man inte heta Einstein för att koppla. Men vad har det med golvvärmens energiförluster att göra?

När jag gick i skolan fick jag lära mig att 50-gradigt vatten har högre energiinnehåll än 35-gradigt...

Och att verkningsgrad anges i procent, inte kWh...

Siffrorna är fullständigt lösryckta ur sitt sammanhang. De många mätningar som har gjorts i laboratoriemiljö och i verkliga hus (både med bergvärme och annan uppvärmning) har alla visat att den ingjutna golvvärmen drar mer energi än vattenburen radiatorvärme. De förluster som man talar om pga radiatorernas högre matningstemperatur sker mellan värmepumpen och radiatorerna. Och de förlusterna är betydligt lägre än de som blir pga den ingjutna golvvärmens tröghet, läckage ner i marken och ofta för långa uppvärmningssäsonger. Det har också visat sig i praktiken att golvvärmesysten har en framledningstemperatur på ca 40 grader och radiatorerna högst 50 grader.
 
Vad innerligt trött jag är på golvvärmedebatten!

För- och nackdelarna med golvvärme och radiatorvärme är väl så uttjatade nu att ingen kan ha missat dem. Ibland känns det som att de som valt ingjuten golvvärme skäms för att den drar mer energi och på alla möjliga vis måste övertyga alla andra om att det inte stämmer.

Varför är det inte samma sak med bilar? Jag väljer en större bil för att jag vill åka lite säkrare och komfortablare men jag vet ju mycket väl att den bilen drar mer bensin än den mindre. Ett medvetet val som ingen ifrågasätter.

Jag säger att låt den som har valt ingjuten golvvärme göra det med stolthet. Det är ett medvetet val (förhoppningsvis) grundat på kunskap om för- och nackdelar. Det drar mer energi, men du slipper fula radiatorer.

Och jag som är snål väljer radiatorer och stinkande tofflor.

Men, snälla, låt oss slippa lögner om de olika värmesystemens för- och nackdelar i fortsättningen. Låt oss slippa höra att du kan sänka innertemperaturen två grader med golvvärme. Det finns många som går in på det här forumet utan att veta ett skvatt om ämnet. Kan vi hålla oss till strikta fakta här så kan den forumläsaren objektivt bilda sig sin egen uppfattning om vilket värmesystem han eller hon ska välja.

I framtiden kanske det kommer mätningar som visar att ingjuten golvvärme drar mindre energi än vattenburna radiatorer, men tills vi har sett dem: Förvrid inte sanningen.

Amen.

/Tobbe
 
Om vi bara skulle tänka på pengar när vi väljer värmesystem, skulle vi bara ha steainljus och vedeldning med dom ökade el-priser vi kommer att få. Man ska också tänka på att det är jätte skönt att gå på en varm golv och att den ger en mycket jämnare värme i huset än radiatorn. 8)
 
Bod, blev du trött på ditt eget inlägg eller?  ;)

Nu är det ju så här att alla nuvarande och blivande husspekulanter har inte hittat till detta forum, och jag är säker på att majoriteten av de som väl hitter hit inte kan använda sökfunktionerna heller. Så frågan kommer att dyka upp från och till hela tiden på samma sätt som priser och möjligheter till att ändra planlösning och sätta kakel i Älvsbyhus t.ex.

Vad JH antagligen menar är att man blir tvungen att använda spetsvärme med elpatron som komplement till värmepumpen för att komma upp i lämplig vattentemperatur för radiatorerna. Och elpatronen kostar deg att köra.

Du frågade tidigare om temperatur på golvet. Vårt golv i vardagsrummet är ca 26 grader nu när det är -5 ute.
Själva känslan är beroende på vilket material man går på. I köket är det klinkers och samma temperatur, men där känns det mycket varmare, det känns nästan som en solvarm klippa.

 
Det är nog den känsla du har i köket som vi ville ha i hela bottenvåningen, därför valde vi klinkers även i v-rummet.

Karl förresten... skickade mail till dig för att få bilden på nischen men fick inte det :-/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.