Hej!
Vi håller på med en totalrenovering av nedervåningen på vårat hus och har nu kört fast när det gäller val av värmedistrubutionen.
Nedan följer lite grundläggande fakta:
Huset är ett sten hus från 1912 och ligger i NV skåne.
Vi har sedan ett år en Luft/Vatten värmepump från Thermia.
Senaste vintern klarade värmepumpen inte av att värma upp vårat hus förmodligen pga för lite element och för liten volym i det vattenburna systemet. Dessa element är nu när vi börjat renovera huset förpassade till soptippen då de var fula och dåliga (2st panelradiatorer med konvektionsplåt på baksidan, 1st sektionselement i gjutjärn och sektionselement i plåt).
Nedervåningen som renoveras är på ca 55kvm och det är betongbjälklag ner till källaren.
Huset har ca 5 år gamla fönster med 2-glaskasetter.
Vi har bestämt oss för ett massivt furugolv ca 25mm tjockt.

Det vi väljer mellan är:
1. Golvvärme.
Troligtvis reglad glespanel med isolering under, värmeplåtar, slang, plastskikt, golv (skruvat).
2. Gammaldags element från Lenhovda + nydragning av rören i källaren.
Kostnaden för dessa två installationer är nog i det närmaste likvärdig.

Frågor:
1. Vad är för resp nackdelar med de två alternativen?
2. Blir man lidande av kallras från fönster vid val av golvvärme?
Våra fönster är relativt stora (bxh) fönster 1 & 2 180*160cm, fönster3 140*160cm, fönster4 100 * 120cm
3. Blir det någon större skillnad i uppvärmningskostnader?
4. Vad är livslängden på en golvvärmeslang?
5. Hur stor risken för läckage i golvvärmeslangen?
6. Hur hade ni gjort?

Oj, det blev många frågor och fler kommer säkert.
Jag är mycket tacksam för svar och tips!

MVH David
 
Med golvvärme får man ett större läckage av värme genom golvet. Därför får man en högre värmeförbrukning med golvvärme än med element om man har samma inomhustemperatur. Hur mycket större beror på hur mycket isolering det är i golvet, och det är sannolikt inte så mycket med dagens mått om huset är från 1912. Massiva trägolv är inte optimalt i kombination med golvvärme. Dels utgör de ett isolerande skikt ovanpå värmerören och dels kan de spricka mer än vanligt på grund av värmen. Golvvärme jobbar med lägre temperatur på vattnet vilket är fördelaktigt för värmepumpen.

Om man tycker att golvvärmen är komfortabel och är beredd att betala för den komforten med en högre energiförbrukning så är det väl bara att köra på. I badrummet är det skönt. Jag betvivlar att läckagerisken och livslängden är stora argument.

Erik
 
Håller med föregående talare.
 
Radiatorer under fönster har sina fördelar jämfört med golvvärme.. visst golvvärme kan vara mysigt mitt i rummet, men har man tex ett köksbord mot ett fönster eller tom i ett burspråk, skall det bra mkt golvvärme till för att kompensera för kallraset närmast väggen/fönstret..

Radiatorer och synlig ledningsdragning är dessutom lättare att felsöka/serva..
 
Att tänka på
radiator kräver högre temperatur än golv värme (överdimensionerade radiatorer ger lägre temperatur )
hur hög värme klarar L/V pumpen att producera
inte helt fel med gammaldags radiator i hus av denna typ om man vill ha massiva trägolv
 
Det är ju mycket möjligt att den lägre tempen hos GV ger så mycket högre COP att det kompenserar för ökad energiförbrukning
 
Matss skrev:
Det är ju mycket möjligt att den lägre tempen hos GV ger så mycket högre COP att det kompenserar för ökad energiförbrukning
Kan man mycket väl tänka sig lite eller ingen spetsning med direkt el
 
Hej David, vi har gjort ett mellanting. I mittersta rummet på nedervåningen har vi golvvärme som är något underdimensionerad. Men värmen sprider sig bra från de angränsande rummen med radiatorer och kompenserar bra för den låga effekten i det rummet. Valde golvvärme för att få fria ytor till panel och listverk vid fönster. Vi har 28mm furugolv som ska ligga flytande i något år innan vi skruvar ihop det, därför finns där en chans att ångra sig även om det blir dyrt.
Kostnaden blir inte jätte mycket dyrare för golvvärme jämfört med om man ska dra helt nya rör och köpa radiatorer med tillbehör.

Ska tillägga att vi inte haft det igång mer än några veckor, dvs inte helt att lita på förrän det gått en hel vinter.
 
Matss skrev:
Det är ju mycket möjligt att den lägre tempen hos GV ger så mycket högre COP att det kompenserar för ökad energiförbrukning
Går det att hitta siffror på COP för värmepumpar vid olika driftsförhållanden? En förutsättning för det du skriver är ju att vi pratar flytande kondensering och att det inte finns ett element kvar i huset utan det är golvvärme överallt. Jag föreställer mig att huset generellt skall vara ganska väl isolerat för att ditt resonemang skall stämma, men det skulle vara intressant att se någon undersökning på området.

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.