Hejsan, vi har problem med att vattnet i toalett och dusch sakta rinner undan. Detta kom över en natt men det har ju regnat extremt mycket och vi bor nära Göta älv. Trodde först att det var stopp i toaletten och började spola vatten med hjälp av vattenslang. Efter ett tag började vattnet komma upp ur brunnarna i källaren. Tyder detta på att det är stopp någonstans? Pratade med grannen och dom har samma problem.

Jag bara tänker att avloppssystemet är skilt från dagvattnet, även om det är extremt mycket vatten i markerna och älven är hög så är väl detta olika system, men det kanske påverkar ändå? Är det mycket vatten i brunnen ute i gatan så trycker det emot när vi spolar.
Frågan är, skall jag avvakta tills det har slutat regna, det har regnat flera dagar i sträck. Vi har kommunalt avlopp.

Mvh: Anders
 
Det är många platser som har dagvattnet felkopplat så att det går ihop med avloppsvattnet, och då blir det så här när det regnar mycket. Men det kan ju även vara ett vanligt stopp någonstans, troligen utanför ditt hus eftersom det påverkar alla avlopp. Fråga hur det är hos grannarna först, så blir det lättare att spåra var problemet ligger. Har de inte problem kan det ju sitta en fett/hårpropp i huvudavloppsledningen på din tomt, exempelvis.

Har de också problem är det läge att ringa kommunen. Men är dagvattnet felkopplat "på riktigt" ska det i princip börja spruta i brunnarna i källaren direkt när det öser ner som värst, inte lite lugnt och fint när man spolar.
 
harry73
Om det börjar komma upp vatten i källaren, är det dags att fundera över vilka saker du vill ställa undan.
Dåligt avrinning behöver inte betyda att du har stop i systemet, men det kann leda till stopp i systemet eftersom skiten inte spolas undan längre
 
Ja, det är troligen nåt ute i gatan iom att grannen har samma problem. Men som sagt, kan regnvattnet ha inverkan på avloppssystemet?? När folk får vatten i källaren trycker det ju upp via avloppsrören eller kommer det någon annan stans??
 
Ja, regn kan ha inverkan på avloppet, i äldre system går ofta dagvatten och avlopp ihop. Eftersom det inte kom en massa vatten direkt när det regnade är det dock inte direkt ute i gatan hos er som det finns något sådant fel, utan kanske mer att hela systemet börjar bli överbelastat på nåt vis. Eftersom grannen också har problem får ni anmäla det till kommunen så får de undersöka var felet ligger. Det kan ändå vara ett "vanligt stopp men så pass långt ut att det påverkar grannen. Även då är det dock kommunens problem att lösa.

Felkopplingar i dagvatten/avlopp spårar man genom att hälla ofarlig färg i systemet och se om färgen hamnar på "fel" ställe.
 
Okej, jag ringer kommunen på måndag, tack för svar.
 
Uppdatering: Kommunen kom igår och spolade rören via stammen från köket. Det hade fastnat något mystiskt i ledningen utanför huset, dock gick detta att spola bort relativt enkelt. Tack för hjälpen här i tråden.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.