Hur gör ni andra som har stämjärn som har väldigt vassa kanter? Nu när man köpt stämjärn av lite bättre kvalitet så är dom väldigt tunna på sidorna, speciellt dom lite bredare. Vilket gör att när jag har slipat dom så är kanterna på stämjärnen nästan lika vassa som en vanlig kniv.
Lär ni er att jobba med kanterna och man får leva med att skära sig lite nu och då. Eller gör ni något åt kanterna, vilket känns fel då det påverkar bräden på stämjärnen över tid?
 
Nu är jag ingen stämjärnsspecialist, men du skall nog inte vara där och pilla med fingrarna i onödan.

Det är ju faktiskt likadant med en välbrynt kökskniv som man skivar tomater med.
 
teed skrev:
Hur gör ni andra som har stämjärn som har väldigt vassa kanter? Nu när man köpt stämjärn av lite bättre kvalitet så är dom väldigt tunna på sidorna, speciellt dom lite bredare. Vilket gör att när jag har slipat dom så är kanterna på stämjärnen nästan lika vassa som en vanlig kniv.
Lär ni er att jobba med kanterna och man får leva med att skära sig lite nu och då. Eller gör ni något åt kanterna, vilket känns fel då det påverkar bräden på stämjärnen över tid?
Hur gör du när du slipar ett stämjärn, vilka kanter är det som blir vassa?

Har aldrig upplevt att det blir några vassa kanter när jag har slipat mina stämjärn. Använder alltid slipmaskin med stöd för att få en perfekt vinkel och sedan polera baksidan för att få bort råeggen. Mellan slipningarna så räcker det med ett bryne.

Mina stämjärn blir inte tunnare, utan bara kortare :cool:
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Kanterna blir skridskoskarpa när man polerar eggsidan, dvs, den plana sidan (den bildar halva eggen).

Jag brukar tejpa för att skona skinnet.
Ska jag stämma djupt så ska inte händerna vara i närheten så då tar jag bort tejpen
 
Bryt kanten lite försiktigt på någon av slipstenarna...
 
KnockOnWood skrev:
Nu är jag ingen stämjärnsspecialist, men du skall nog inte vara där och pilla med fingrarna i onödan.

Det är ju faktiskt likadant med en välbrynt kökskniv som man skivar tomater med.
Var nog lite otydlig, det är inte äggen som jag tänker på utan det är långsidorna.
LieNielsen-Chisel.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
phl skrev:
Bryt kanten lite försiktigt på någon av slipstenarna...
Funderade på det men tänkte lite att det inte var så bra över tid, men det blir la så marginellt att det inte spelar någon roll.
 
Det är självklart du skall bryta kanterna. Den lilla radie som behövs för att man inte skall skära sig kommer aldrig någonsin att påverka ditt resultat när du snickrar.

Pär
 
  • Gilla
teed
  • Laddar…
Precis som skrivs ovan. Bryn kanterna fram till en halv cm från eggen. Jag brukar helt enkelt dra ett par drag med en fin sten ca 45 grader mot kanten
/B
 
  • Gilla
teed
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.