Hej!

Vi hoppas köpa ett hus byggt på 1820-talet utanför Stockholm. Huset är på 370 kvm boarea, 80 kvm biarea och 2 ha tomt, så ett ganska stort åtagande. Jag har växt upp i området och ser det verkligen som drömhuset för vår familj och tre små barn. Vi startar nu den här tråden för att få tips och råd i den här processen.

Huset är ett trähus, grund mullbänk delvis utgrävd för källare, tegelmansardtak. Tak och fasad renoverats 2015. 11 rum, lika många kakelugnar. Fönster blandning av tvåglas och englas med innerbåge (en del av fönstren troligen riktigt gamla). Vattenburen värme.

Huset renoverades till fint skick av föregående ägare. Det köptes för tre år sedan av en organisation som inte har använt huset annat än som lager, aldrig klippt gräset etc så nu är alla grusgångar igenväxta och huset ser ut lite som ett "kråkslott". De uppger att de haft huset uppvärmt men sannolikt har de inte spolat i kranar osv.

Efter snart ett års kontakt med nuvarande ägarna verkar det till slut som att de är intresserade av att sälja och visning planeras in i början av maj. Vi har fått tillgång till de dokument som nuvarande ägarna fick vid köpet inkl besiktningsprotokoll och energideklaration mm. Enligt tidigare besiktning (nu tre år sedan) en del riskkonstruktioner, nån fuktfläck i taket, några fönster som behöver målas/kittas om men inga större fel vad vi kan förstå iaf.

Vår första fråga är nu - tankar kring vilka skador som kan ha uppkommit på huset av att ha varit oanvänt i tre år? Sätt att kontrollera detta? Innan ev köp vill vi göra en riktigt ordentlig ny besiktning - gärna inkl el, vvs, extra fuktmätningar osv. Erfarenhet av bra besiktningsfirma specialiserad på riktigt gamla hus? Detta är vårt första husköpet - noviser men intresserade av byggnadsvård.

Tar tacksamt emot all input!
 
Redigerat:
Se till att de öppnar upp golven ordentligt så att det går att inspektera grunden så att mullen är torr och att det inte växer svamp där nere.

Om du eller de tar dit en besiktningsman annars kommer han bara konstatera "riskkonstruktion, vidare undersökning rekommenderas".
 
Det finns riktiga och bra besiktningsföretag. Jag kan inte hjälpa dig där ni är. Men då jag köpte ett 1700 tals hus tog jag in en från en mindre firma som var byggnadsingenjör och specialiserad på äldre hus. Han kröp runt och öppnade allt. Jag är rätt kunnig själv, men det var en riktigt bra besiktning. Så de finns.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.