Under förra året byggde vi en ny villa som levererades av Trivselhus. De olika entreprenörerna vi anlitade för byggnationen anvisades av husfirman.
Entreprenör för markarbeten och grund var Grävfirma Lars Apelgren AB från Tibro.
Tyvärr måste vi varna alla som bygger i Skaraborgsområdet för denna firma, eftersom arbetet med grunden var under all kritik!
För den som är intresserad kan vi gärna beskriva alla detaljer och dela med oss av dokumentation i ärendet..
En hel del av bristerna framkom först när vi hade flyttat in och alltså efter slutbesiktningen. Men hänvisning till detta har firman envist hävdat att de fullgjort sina åtaganden och de har inte varit villiga att erbjuda någon som helst kompensation.
En allmän varning kan även vara på sin plats att om möjligt undvika delad entreprenad. Vår erfarenhet är att risken är stor att man skyller på varandra och att ingen tar fullt ansvar för byggmoment som flera entreprenören är inblandade i.
 
Du måste ge lite mer specifika uppgifter om du skall ge en referens här (positiv eller negativ).

Med den bristfälliga sakinformationen så blir det väldigt svårt för läsarna att bilda sig en uppfattning om vad som gått snett.

Kritik mot en markentrepenör kan ju bygga på vad som helst från en sönderkörd rosenbuske till sprucket och snett hus.

Du måste komplettera, annars tar vi bort tråden.
 
Grundplattan är väldigt ojämn och dåligt avvägd. Det finns inte ett enda rum i huset där golvet är fritt från svackor, kullar och lutningar. Hyllor och skjutdörrar till garderober lutar rejält. Det första vi fick höra då vi kom till kakelfirman för att välja och beställa klinkers var: "Jaså, det är det huset där plattan är så usel"!
Vissa korrigeringar gjordes, men i ett så sent skede (trots påstötningar från ansvarig snickare) att det blev tidsnöd med påföljd att kvaliteten på plattläggningen påverkades (= man skyller på varandra).
En del ytor påstod man att de hade justerats, men det visade sig sedan att bristerna kvarstod. Golvet i vardagsrummet fick t ex rivas upp och läggas om eftersom det fanns en stor grop som fick parketten att gunga.
Men de flesta av bristerna blir vi tvungna att försöka leva med eftersom det exempelvis inte är realistiskt att riva upp 50 kvm klinkers i kök, matplats och hall.
 
ftwhc skrev:
En allmän varning kan även vara på sin plats att om möjligt undvika delad entreprenad. Vår erfarenhet är att risken är stor att man skyller på varandra och att ingen tar fullt ansvar för byggmoment som flera entreprenören är inblandade i.
Instämmer helhjärtat i detta!
Många köper delade entreprenader utan att vara riktigt medvetna vad de skriver på och vilka ansvarsförhållanden som gäller.
Om man inte är 100% säker på vilken entreprenadform man vill ha och vad detta innebär så tycker jag att man skall ha en totalentreprenad (och nej, man kan inte få en totalentreprenad om husleveransen är ett avtal för sig)
 
Det bör ju va upp till golvläggarna att kolla upp så att golven är i våg oxå,innan dom lägger klinkers.Är det för ojämnt så får man flytspackla innan golvläggning.
 
Jo, visst är det ett ansvar även på golvläggarna. Men en delad entreprenad (suck!) bygger väl även på att entreprenörerna måste ha ett visst förtroende för varandra och kunna lita på att var och en gör sitt jobb på ett bra sätt.. I synnerhet om det som i det här fallet är så att entreprenörerna har anvisats/föreslagits av hustillverkaren.
Här gjordes som sagt en del justeringar (bl a flytspackling) men även dessa var ofullständiga och av mycket bristfällig kvalitet. Dessutom gjordes inte detta förrän i absolut sista minuten, vilket resulterade i att det blev otroligt bråttom med golvläggningen.
 
vad exakt har varje firma gjort då? Har grävfirman även gjutit plattan? Har sedan ytterligare en firma ansvarat för själva golvläggningen?
Tycker det låter konstigt att en firma som skall lägga golv tex gör detta utan att kontrollera eller påpeka att grundplattan är i så dåligt skick innan de gör sin del av jobbet utan bara "klinkrar" över den? Vem gjorde flytspacklingen?

med tanke deolika saker du tar upp så känns det som om det bara inte är grävfirman som är att anse som skylidga och kanske det vore bättre med en mer nyanserad och komplett beskrivning av varje moment och vem som gjort vad samt vad ni själva kontrollerat under arbetets gång, vem var ansvarig för att att kontrollera kvaltiet på jobben innan nästa jobb påbörjas tex?

Menar inte något illa utan vill bara läga en åsikt :) Tråkigt hur som haver när det blir problem!
 
Visst finns det brister från flera håll, liksom även i samarbetet mellan entreprenörerna.
Men faktum kvarstår att det var ett riktigt dåligt jobb som utfördes med gjutningen av grunden och de slarviga försök som senare gjordes att korrigera.
 
Det är knepigt när flera olika hantverkare är inblandade. Vi hade totalentreprenad och vår platta gjöts i regn och slipades aldrig. Vid gjutningen sa grundläggaren att "får snickarna problem så får de väl höra av sig". Vi påpekade ändå för plattsättaren förutsättningarna så att han var medveten om problemet innan han började sitt arbete. Han fixade eventuella ojämnheter men snickarna lade golvet på en grund som bara var bitvis spacklad vilket resulterade i att det på slutbesiktningen konstaterades att parkettgolvet var ojämnt på flera ställen.

Vår entreprenör hade hela tiden lovat att blir det en anmärkning på slutbesiktningen så kommer det att åtgärdas men det visade sig bara vara tomma ord. Så det är självklart alla hantverkares ansvar att kolla att underlaget är OK innan de utför sin del men alla har väl sitt och se efter och gör bara sitt jobb och bryr sig inte om någon klantat sig innan.

Mitt bästa råd är att vara benhård från början och kräva att plattan är OK för att slippa problem senare för ju längre bygget har gått ju dyrare är det att åtgärda problemet och ju mindre chans är det att entreprenören eller hantverkaren tar på sig ansvaret och kostnaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.