Hej igen alla....
Har bestämmt mej för att bygga vårat lösvirkeshus på en sk,Varmgrund..av flera skäl, dels för utrymmet med alla Avloppsrör och Vattenrör som kommer gå kors o tvärs :p och eftersom vi kommer att ha vattenburen golvvärme så slipper vi vänta flera dagar för att få ner tempen inomhus, vilket platta på mark verkar medföra. Nu äntligen till frågan, om man kopplar all golvvärme slang i krypgrunden och därifrån drar upp slangarna genom golvet till respektive rum, skulle man i såfall kunna utnyttja den värmen som slangen bär med sig innan den går upp i golvet, å även värma luften i krypgrunden, verkar det logiskt ??? Eller kan man ta vara på den begagnade varma begagnade innomhusluften, och suga ner den o samtidigt avfukta denna, eller både och 8) ???
 
Vi tänker också bygga varm grund. Pga de många fördelarna som jag ser det.

Eftersom du inte har mer än 50-70mm isolering i bjälklageret så kommer värme att läka ner i grunden. (150-200mm på mark och grundväggar)

Temperatur skillnaden i grund och rum får aldrig bli mer än 3 grader. (Kör du ner 20 gradig luft i 15 gradig grund kommer du med tiden att få fuktproblem.)

Det kan bli ett problem på sommaren då ditt värmesystem är avstängt och ingen golvvärme läker ner.

Skulle det vissa sig att du får problem, (vilket inte är troligt om den är rätt utförd) så kan du:
1. varma upp grunden till 18 grader (21 huset) med el-rad. dessa månader.
2. ställa ner en avfuktare. (om något gått helt snett)
3. minska isoleringen i golvet så att mer värme läker ner.
4. prova öka ventilationsflödet.
osv.

Ska du ventilera grunden med övertryck eller undertryck?

//Jonas
 
Jag har tänkt att ventilera med undertryck, dvs en fläckt som sitter i grundmuren :-/ o suger ut luften från krypgrunden....eller vad är det bästa att göra ???
 
om man nu ska värma undergrunden så varför inte utnyttja detta uppvärmda utrymme? Källare?
gaia
 
Vi ska köra vår med frånluftsvärme. (Undertryck)

Vid undertryck är det viktigt att man får tätt i alla skarvar pga. annars drar du in kall luft (Minskar verkningsgraden på frånluftsmodulen). Kostnadsfråga

Vid övertryck är det viktigt att man får tätt i alla skarvar pga. annars blir det risk för fuktproblem då varm luft tränger ut och träffar kalla ytor. Hälsofara

Hur man än gör är det viktigt med en luft/fukt tät grund, anser jag.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.