Hejsan,

Vi håller på att isolera ett av våra hus så det ska bli enklare att värma upp på vintern.

Tanken är att hålla källaren varm året om, och värma upp övervåningen vid behov.
Övervåningen är ett rum på ca 25m2.

Hur ska man isolera källartaket/bjälklaget?

Idag är det två lager av reglar / stockar med ca 30cm spån/havre (eller kanske vete:) som isolering.

Innertaket i källaren är väldigt "kexigt" och understa lagret av reglar är inte helt friskt.
men stockarna som ligger överst på källarväggen är friska.

Var isolerar man? Mellan stockarna som övervåningens golv ligger på eller en bit ner mellan reglarna som källarinnertaket är spikat i. Och ska det ventileras på nått sätt med tanke på att övervåningen inte alltid är varm?

´Tacksam för tips.
 
Hej, isoleringen kan du egentligen placera på valfritt/enklaste stället. Helst genomgående, alltså i hela bjälklagets tjocklek.

Det du eventuellt behöver göra är att sätta en diffplast närmast den varma sidan (direkt innanför innertaket i källaren). Funktionen hos denna är att förhindra att varm luft (med högre absolut fuktighet) skall kondensera någonstans högre upp i konstruktionen och således orsaka fuktproblem.

Det kan vara lite vanskligt att trixa med diffusionstätt material i gamla hus och en del avråder bestämt från det. Fysiken fungerar dock likadant i ett gammalt som ett nytt hus.

Det bästa för huset är nog trots allt att inte kallställa dessa ynka 25 kvadrat. Isolera då hellre ytterväggarna/tak och låt värmen från källaren värma övervåningen. Ta i alla händelser bort havren och den organiska isoleringen från källarbjälklaget!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.