Är verkligen ingen expert, men detta har hänt två gånger. Jag hade ett riktigt gammalt eluttag i min lägenhet, råkade snubbla över sladden och säkringen flög, jag lyfte upp fliken på centralen, men det funkar ändå inte.

Utan min 1fas nere i källaren har rökt, så jag måste ringa vaktmästaren och be honom öppna. Nu skulle jag hänga upp en lampa, samma sak hände. Upptäckte att kabeln på lampan var trasig.

Så nu är jag utan lampor och delvis uttag, eftersom dessa sitter på samma säkring. Så måste jag ringa HSB och be vakmästaren komma och öppna i källaren. En lördag under jultider, ganska klart att dom inte kommer omedelbart.

Dock så funkar mina 3fas uttag, var tvungen att fixa det för mina vitvaror etc. Varför funkar dessa fortfarande?

Har inte varit och dragit kablarna själv om ni tror det, utan har varit en elektriker som var och jobbar hos mig.
 
Dina trefas uttag kan väl omöjligen funka om en fas försvinner??
 
Patrik_Hed skrev:
Dina trefas uttag kan väl omöjligen funka om en fas försvinner??
Kan väl mycket väl vara så att lägenheten har kvar sin ursprungliga stigare och enfasmatning, men att man kompletterat med en helt ny separat matad trefas till vitvarorna i köket, istället för att riva ut all gammal el och göra om alltihop?
 
Troligen har du 10 A både i lägenheten och i källaren på samma ledning och därför är chansen 50/50 på vilken säkring som går. Eller finns det nån lampa eller liknande som tillkommer nere i källaren.
 
som sagt, är ingen expert. Men exakt alla uttag i taket för lamporna och alla uttag (förutom till diskmaskin, kyl, spis, häll) sitter på samma säkring.

Det är 10A uppe, vad det är nere vet jag inte.
 
Fick nu reda av farsan att det är båda som "faller ner". Alltså i lägenheten och nere i källaren. Varför ryker det på båda ställena?
 
Redigerat:
Om du med "faller ner" menar att det är dvärgbrytare (automatsäkringar) både i lägenheten och den överliggande avsäkringen i källaren är det helt i sin ordning att båda löser ut.

Det är normalt sett svårt att få selektivitet mellan dvärgbrytare vid kortslutnings eller kraftiga överströmmar eftersom båda nivåerna bryter snabbt < 0.1s via magnetutlösaren. Därför ska man lämpligen endast sätta dvärgbrytare närmast lasten.

Det spelar således ingen roll om du har 10A på dina uttag och 20A i källaren vid kraftig överström löser oftast båda ändå.
 
Verkar ju som att du orsakat en kortslutning och då blir strömmen med stor sannolikhet betydligt större än vad som krävs för att lösa ut säkringarna både uppe och nere. Sedan kan det ju ibland bli så att den ena löser innan den andra reagerat så någon av dem klarar sig (förhoppningsvis den som sitter i källaren om man valt en större där), men det är svårt att få bra selektivitet i dessa fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.