Hejsan!
Idag började lamporna i huset "fladdra" och småblinka i takt med att högtryckssprutan var igång.
Nu är den avstängd och det har slutat "fladdra" och blinka, förutom på alla lampor som ligger i en del av huset. Det visade sig att alla lamporna ligger på samma säkring (en sån där "flippsäkring").

Vad kan ha hänt? Någon som har en tanke? Mycket tacksam för hjälp?
 
Och nu har det slutat i hela huset! Mycket märkligt...
 
Ja du förbrukar mycket ström och då blir det så. Byt uttag så du ligger på en annan fas.
 
Aha, intressant. Tack för svar!
 
Det du skrev om att allt fladdrade först och efter avstängd tvätt fortsatte en del att fladdra tyder som jag ser det på att du bör kolla upp lite i din anläggning. Att det sker spänningsfall när du belastar med tvätten är helt rätt men normalt ska det inte flimra utan mer långsamt ev variera när du kör och direkt mörkna/ljusna lite när du startar/stoppar.

Vad jag tänker på är att det kan finnas glapp, dålig kontakt i en del punkter i systemet när symptomen är som i ditt fall. Och att allt påverkades kan dessutom peka på glapp i någon viktig gemensam punkt ev sk nollfel. Är tvätten en eller trefasig?
 
Oj, ja det är kanske bäst att kolla upp det hela. Ja, det där spänningsfallet när man startar är ju inget konstigt, men här fortsatte lamporna på den där fasen att blinka/flimra. Tvätten är enfasare.
 
Uppföljning: Det började blinka nu på morgonen så jag ringde elektriker direkt. Förhoppningsvis kommer han under dagen. Svaret på detta (enligt mig) mysterium kommer så fort jag vet mer.
 
Tjena,
Jag hade samma fenomen i mitt hus, visade sig vara en dåligt dragen anslutning i elcentralen.
Hittade den med värmekameran :)
/Peter
 
psau skrev:
Tjena,
Jag hade samma fenomen i mitt hus, visade sig vara en dåligt dragen anslutning i elcentralen.
Hittade den med värmekameran :)
/Peter
Det låter troligt i detta fallet också. Jag har slagit av säkringen för säkerhets skull...
 
Elektriker hittade felet tillslut: Fläkten till vårt jape-golv (alltså ett ventilerat golv) påverkade på något sätt alla lamporna på gruppen. Skönt att ha det uträtt...
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vet du mer vad för slags påverkan det handlade om, och hur den åtgärdades?
 
  • Gilla
hsd
  • Laddar…
Först och främst kollade han uttagen till de blinkande lamporna. Där pendlade styrkan (eller hur man nu uttrycker sig) mellan 235 och 225 v. Sen gick han "bakåt" och kollade inkommande i skåpet på väggen, som var stabil på de tre faserna. I centralen låg säkingen på 227 v medan övriga av de han mätte på låg på 235 v. Vi provade då att koppla ur eltrådarna till hagen (dåligt röjd så det ligger mycket gräs på tråden), varpå det steg till 235 v även på aktuell säkring, trots att elstaketet inte ligger på samma säkring (men samma fas?!). Flimret fortsatte dock så vi provade med att ta bort dimmern till taklamporna, vilket gav en viss förbättring, och sedan kopplade vi ur fläkten och då slutade det helt. Dimmerna satte vi tillbaka och det verkar funka. Han visste inte om dimmern, elstaketet och fläkten påverkade varandra, men summa summarum vi ska lägga fläkten på samma säkring som elstaketet istället (pga att det blir en smidig dragning). Han menade att fläkten är typiskt en installation som kan ha en störande inverkan. Har för mig han sa att den kan vara högfrekvent (men jag kanske minns fel).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.