Vi har problem med att vattnet inte blir mer än ljummet från vår dusch. Först trodde vi det var blandaren och har nu rensat silarna inuti duschblandaren och justerat termostaten, men får fortfarande ingen värme i duschen, så nu tror vi felet ligger någon annanstans.

VVB är en Metro som kanske är drygt 10 år gammal, och sista två åren har vi noterat att silen vid handfatsblandaren blivit igensatt med någonting, tex kalk eller sand? Det är kommunalt vatten och avlopp, och vi vinterstänger och tömmer vvb och alla rör varje år.

Schematisk bild av rördragning från varmvattenberedare (VVB) till handfat och dusch med märkningar (1-5) som indikerar olika punkter och ventiler i systemet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kallvatten kommer in via (1) och värms sedan upp i varmvattenberedaren. I handfatet (2) får vi bra värme på vattnet men inte ur duschen (3). Innan duschen finns på inkommande varmvatten en uttappningsventil (4) vid golvet och även där är varmvattnet max ljummet.

Kan röret på något sätt ärgat igen mellan förgreningen till handfatet (5) och duschen och urtappningsventilen? Kan det komma något skit från VVB? Hur åtgärdar vi det?

Och dessutom – om vattnet är ordentligt varmt i VVB, är det ngn risk för att legionella utvecklas i rören efter VVB, rördragningen är max 2-3 m efter VVB?
 
B
Förmodligen läcker blandaren i handfatet från kallvatten till varmvatten. Har du en avstängningsventil före blandaren i handfatet, så är det enkelt att stänga och se pm du får vv i duschen igen.

Det bör vara en backventil I blandaren vid handfatet. Kanske har den fastnat öppet? Prova att ta isär och gör rent där. Annars finns det insticksbackventil/patronbackventil.
T.ex. https://rorfokus.se/produkt/15-patr...iaHlN6LZ1qE9sdeG1LGxBJi-rBdjsWgAaAtp8EALw_wcB

Legionella är mest ett problem i stora system typ sjukhus och liknande. Har du varmt i beredaren (typ 55c) behöver du inte oroa dig.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Det finns ingen avstängningsventil före blandaren i handfatet tyvärr. Kan vi testa på något annat sätt?
 
A anek71an skrev:
Det finns ingen avstängningsventil före blandaren i handfatet tyvärr. Kan vi testa på något annat sätt?
Nu spånar jag fritt.
Öppna varmvattenkranen i tvättstället, då borde det inte kunna tryckas ut något kallvatten till duschens varmvatten den vägen.
Blir det då varmare vatten i duschen så var det felet.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
A anek71an skrev:
Det finns ingen avstängningsventil före blandaren i handfatet tyvärr. Kan vi testa på något annat sätt?
Känn på rören under handfatet efter att du har spolat varm- och kallvatten där. Om varmvattenröret fort blir svalare så läcker nog den blandaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.