En sak jag har funderat på länge och aldrig fått ngn bra förklaring på är ifall man ser på stickproppen på gamla elelement, värmefläktar etc så ser oftast ena piggen litet bränd ut, dv den som suttit i "fashålet".

Rent logiskt borde ju samma ström gå genom båda piggarna eller hur?
 
Hur vet du att det är fashålet?
 
Kollade genom att skruva upp uttaget. Detta element har alltid pluggats i på samma sätt och i samma uttag, men jag har som sagt var sett samma fenomen tidigare.
 
Har faktiskt sett samma sak och diskuterat det för sisådär 25 år sedan... Kanske lite långsökt, men skyddsjorden erbjuder ju också en väg för strömmen. Dels via ett stort, (med lite fukt kanske en bit över 1 Mohm) men dock, motstånd som ger en viss parallelväg för en liten ström. Mellan apparatens hölje och värmetråden samt mellan gulgrön och blå parten finns dessutom en kapacitans som också ger en viss, kan vi kalla läckström just i insvängnings- och utsvängningsögonblicket. Just när gnistan ska bildas kan det alltså vara redan ordnat på nollans sida. Så fort rejäl ström flyter så är den lika i bägge ledarna, men gnistan är ju där bara en kort millisekund när du trycker in proppen respektive drar ut den. Fler teorier?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.