Varför går de två översta 20 amp porslinssäkringar sönder i mätarskåpet samtidigt som jordfelsbrytaren för en grupp löser ut.
Detta hände i juni för två år sedan och i dag utan att någon större elförbrukning sker.
Huset som problemet finns i uppfördes 2008.
Bytte ut defekta jordfelsbrytare för ca 4 år sedan så fel på dessa kan man utesluta.
Hur spårar man orsaken när inga vippsäkringar löst ut.
Känns oroligt att resa bort under den kalla årstiden.
 
Kortslutning mellan två faser i en elpatron i BVP/LVVP/FLVP verkar ju vara en ganska kvalificerad gissning, Eller vilken form av panna du råkar ha...
 
Låter som du fått isolationsfel i någon trefaskopplad apparat. Ex. värmepump/elpannja eller liknande.

Om du har ex. ett element i en varmvattenberedare som drivs på två faser (400V över elementet), och det blir överledning till jord, så kan det bli stor ström från båda faserna mot jord. Det kan få båda säkringarna för faserna att lösa ut, och jordfelsbrytaren, för att strömmen går mot jord. Det som ev. är lite skumt här är att ingen gruppsäkring löst ut.

Det där med "bytte defekta jordfelsbrytare" låter lite suspekt. På vilket sätt var de defekta? Jag tänker på om du ev. har något fel i anläggningen som skyllts på jordfelsbrytarna.

Det låter som du har flera jordfelsbrytare. Tag reda på vad som går på den som löste ut. Felet borde vara i en apparat som går på två eller tre faser, ex. elspis/häll, bastuaggregat, värmepump, varmvattenberedare.

Man skulle kunna tänka sig en skada på en kabel, felet behöver inte vara i en pryl. Lite mera systematiskt kan man mäta sig fram till felet med en isolationsprovare.
 
  • Gilla
witten
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
Kortslutning mellan två faser i en elpatron i BVP/LVVP/FLVP verkar ju vara en ganska kvalificerad gissning, Eller vilken form av panna du råkar ha...
Iom. att jodfelsbrytaren löser, så räcker det inte med kortslutning mellan två faser, det måste bli en ström mot jord också.
 
Jo, den kan lösa även av en kortslutning utan jordfel, även om den inte ska det.
 
Kan man helt uteluta att felet finns i mätarskåpet eller ledningen fram till skåpet?
 
D Daniel 109 skrev:
Jo, den kan lösa även av en kortslutning utan jordfel, även om den inte ska det.
Precis, inte ovanligt när det blir kraftiga strömspikar. Händer ibland vid åska också...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.