Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Publicerat 2011-10-08 av Kristofer Blockhammar

Gilla det eller inte, energisparande LED lampor kommer att ta över belysningen och nästa år kommer belysningtillverkare börja en utfasning av lampor som inte uppfyller de nya effektivitetskraven. Övergången ser ut som den blir allt annat än smidig, vissa konservativa inom branschen strävar efter att upphäva de nya effektivitetskraven med motiveringen att det är kostsamt för konsumenterna.

Det finns alternativ till LED med dessa är inte problemfria, t.ex. kompakta lysrörslampor (CFL) som står för ca 5 procent av alla försäljning är allmänt tillgängliga och trots dess tekniska förbättringar som har gjort dem mer effektiva, är de fortfarande ett problem, då den mängd kvicksilver som finns inne i lysrörslamporna är ett miljö- och hälsoproblem.

Lysdioder (LED) är inte bara energieffektivare än lågenergilampor, utan har även en längre livslängd, ibland ett decennium eller mer. Men de höga initiala kostnaderna innebär att det för konsumenten blir en investeringskostnad innan den verkliga kostnadsbesparingen börjar komma in i ljuset. Inte en dålig affär, men försök förklara det för konsumenterna som plötsligt måste punga ut med 300 kronor eller mer för en LED lampa när de är vana att betala mindre än 10 kronor för en glödlampa.

Så varför är de dyra och kommer de att bli billigare snart? Om man dissekerar en LED lampa, förstår man varför tillverkningsprocessen är kostsam, då den innehåller sofistikerad teknik. Komponenter på kretskorten är ofta monterade för hand, eftersom de fortfarande är alltför komplicerat för fabrikens maskiner. Bara själva komponenterna på kretskorten kan kosta så mycket som 60 kronor per enhet. Den ljusstarkaste LED lampan genererar blått ljus, vilket inte är ett behagligt sken. För att få det mer naturliga vita ljuset, tillverkas vanligtvis lysdioden (LED) med gul fosfor, en dyr sällsynt jordartsmetallförening. Lysdioder (LED) kräver dessutom att man använder komponenter för att omvandla energi till elektrisk ström, denna komponent ensam kan kosta upp till 30 kronor. Även om lysdioder är svalare än glödlampor, behöver de fortfarande ett ledande material för att avleda värmen. Det aluminium som ofta används för att uppnå detta kan kosta så mycket som 30 kronor.

Hur får man då ner kostnaden? Genom att använda större kiselskivor när man bygger lysdioderna är en utveckling som kommer. Produktionen av gröna lysdioder som när de blandas med röda och blå lysdioder skapar vitt ljus är en annan. Mindre "kylare" som kräver mindre aluminium är en tredje.

LED_Lamp_Classic-E27-7W3K_7W5K.jpg
 
..."komponenter för att omvandla energi till elektrisk ström" låter som en dyr och sällsynt manick :) Är det inte komponenter för omvandling från växelström till likström samt spänningsomvandling?
 
LED är inte alls dyrt, i Sverige möjligtvis, men inte generellt. Det är mycket bättre priser i andra EU-länder, för att inte tala om Asien.
 
Vore intressant att veta mer om denna sofistikerade teknik och hur den kan vara så komplicerad att en maskin inte kan montera komponenterna.
 
Hur många KWh energi går det åt att tillverka en sådan lampa som på bilden?, jämfört med en vanlig glödlampa,

Glödlampor tillverkas i relativt enkla fabriker som inte har ändrats på många år, fabriker för LED-lampor lär behöva förnyas och byggas om efter bara några års produktion.

Det hade varit kul att se fullständiga kalkyler på hur mycket energi världen sparar på utfasningen av glödlampor, i jämförelse med att fasa ut dom riktigt stora energislukarna mot mer energieffektiv energi, t.ex. elmotorer och ventilationsanläggningar.
 
Bo.Siltberg:
Allt går att automatisera, men det är inte lönsamt att bygga upp anläggningar för att producera lampor som bara kommer finnas på marknaden några månader innan det kommer en nyare och bättre produkt, då blir det mycket billigare att sätta 1000 personer i ett låglöneland på att montera lampor manuellt.
 
Förstår fortfarande inte vad som gör LED-lampor så speciella jämfört med andra elektronikprodukter. Jag köpte en hel DVD-spelare på Biltema för 249:- för nåt år sedan!!!
Det kanske beror på att priset inte har någon verklighetsförankring utan enbart motiveras med lång livslängd?
 
Jag skulle vilja ha källor på komponent-priserna...
 
En av de svåraste bitarna med LED är att få ett större antal komponenter i varje batch som klara färgtemperaturskraven bland annat. Sen är det många mellanhänder. Du har tillverkaren av LED-chippet som säljer till en lamptillverkare som utvecklar linser och olika sätt att styra ljuset (att styra ljuset är bland det svåraste med LED)
Nu talar jag inte om lampor lik den i bloggen då dessa ä tämligen dåliga kontra halogen skulle jag påstå.
 
G
Att enskilda komponenter i AC/DC-omvandlaren skulle kosta 30kr i volymer tror jag inte ett smack på, inte heller att kylflänsen kostar 30kr i volymer. Bara att gå inte på ELFA och jämföra, och de är ändå dyra, finns ingen masstilverkare som köper därifrån.

Jag tror dom är dyra för att folk trots allt betalar. Det lönar ju sig i längden trots priset.

Kan för övrigt tipsa om konstsmides LEDar som Jula säljer, mycket mysigt och varmt ljus, som sterainljusnästan och koster under hundringen...
 
Re: Daniel78 - angående din jämförelse om tillverkningskostnad:

För det första kan du inte jämföra en LED med en glödlampa. LED har mycket längre livslängd, du får därför jämföra energiåtgången av en LED mot 15-50 glödlampor i din livscykelanalys.

För det andra är det mer än tillverkning som kostar energi - transporter, förpackningsmaterial och kassering kostar också. Transporterna och förpackningarna blir 15-50 gånger större för glödlampan medan tillverkning och kassering är mer svårbedömt.

För det tredje är det orättvist att jämföra ny teknik med gammal som har stordriftsfördelar. Med det tankesättet skulle vi fortfarande bo i grottor - det är enklare att gå till grannbyn än att uppfinna hjulet.
 
Sailfast:

Det är just en sådan kalkyl jag vill se, som tar hänsyn till hela produktens energiförbrukning, inte bara förbrukningen när den är tänd.
Angående din jämförelse med förpackningsmaterial, glödlampor säljs i en enkel pappförpackning, medan de LED-lampor jag köpt har kommit i en avancerad plastförpackning med kartong och en liten manual/reklambroschyr, denna förpackning kan lätt roffa åt sig mer än "15-50" gånger en vanlig glödlampas.

Dessutom är LED-lampor tyngre, och kräver extremt mycket mer transporter än en vanlig glödlampa som bara består av en sockel, en glaskropp och en volframtråd, en LED-lampa innehåller komponenter som tillverkas på en mängd olika ställen som ska skeppas runt innan den hamnar hos sin slutkund.

Självklart kan man inte jämföra "1 mot 1", det har jag inte heller påstått, jag vill se en jämförelse i stil med den totala förbrukningen av ljuskällor per capita och år, eller decennium.

Och varför är det "orättvist" att jämföra ny teknik med gammal?
Det görs ju hela tiden, annars hade vi alla kört runt i vätgas-bilar och slutat använda olja för länge sedan, men det är inte ekonomiskt genomförbart.

Jag är helt för ny teknik och har hela mitt liv jobbat inom industrin med utvecklings och förbättringsarbete, men det har varit på realistiska grunder, med noggranna analyser.

Men politiker lyssnar lite för mycket på lobbyister och för lite på forskare ibland, se bara vad de senaste årens beslut om miljöbilar och etanol har gjort för världen, och för antalet bensinstationer i landet, och nu är de flesta överrens om att etanolen gör mer skada än nytta, i alla fall på de sätt den produceras idag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.