Hej!

Har ett vattenburet värmesystem med vedpanna. Pannan och huvudtanken är i en separat byggnad och bitanken i källaren på bostadshuset. Det har alltid varit en del luft i systemet, så att vi har fått lufta av det element som är sist i systemet så att säga. Men plötsligt är det som att mängden luft i systemet har ökat väldigt mycket. Luftade just av i en kvart ungefär och trycket enligt mätaren förändrades inte under tiden. Sen till slut började det pysa ut lite vatten. Vad kan det bero på att det plötsligt är mer luft i systemet. Gissar att det sugs in en del luft, kanske genom pumpen, eftersom trycket inte förändras. Men vad kan ha gjort att det förändras? Kan det vara att det läcker ut vatten och därför sugs in mer vatten för att kompensera. Som ni märker gissar jag, men hoppas att någon här kan eller i allafall kan göra mer kvalificerade gissningar!
 
Med mer vatten som fylls, så kokar det ur mer syre och blir att lufta ut, Vilket tryck har du i systemet. Finns avluftare, sitter dom före eller efter värmebärarpumpen.
 
  • Gilla
esara
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
Med mer vatten som fylls, så kokar det ur mer syre och blir att lufta ut, Vilket tryck har du i systemet. Finns avluftare, sitter dom före eller efter värmebärarpumpen.
Trycket är 1,5 bar och det var oförändrat när vi luftade av med ventilen på elementet. Någon annan avluftare har vi inte lyckats lokalisera.
 
Beroende på hur mycket man luftar, så brukar trycket sjunka. Vid vilket låg tryck fyller ni på om nu gör det. Går manometern upp sakta eller tar ett skutt upp, har du en ventil i botten på pannan, öppnar du bara lite, pyspunka och ser på manometern, den ska då gå sakta ner. Går den fort ner vid tappning och fort upp vid fyllning så blir nästa steg att kolla exspantionskärlet. Under en plastplugg sitter dom en bilventil, peta till på den. det ska komma luft, om vatten så är det att byta kärl. Börja där och återkom. Ingen mening att gå händelser i förväg.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.