Hej
Har ett litet fritidshus och bygglov för ett nytt hus på samma tomt. Undrar om man måste veta exakt var det nya huset ska ligga för att kunna gräva ner en avloppstank som ska användas till båda husen? Vi skulle vilja börja med att dra in vatten och avlopp i det lilla huset.
 
Inte exakt men du har väl en plan på hur du hade tänkt dig? Tomtens utseende har ju stor betydelse också, om den sluttar eller om där är berg osv.
Lägg in en detaljerad skiss/ritning eller en bild så är det lättare att uttala sig.

/Hans H
 
Det är ju lite dumt att gräva ner tanken där man senare ska placera nya huset, men om det är för rördragningen så finns det 15, 30 45 och 88,5 graders rörböjar så man kan komma rätt med rören.

Protte
 
Tack för svar!
Tomten är en gammal åker och vi vet ungefär var vi ska lägga det nya huset men eftersom det nog kommer ta ett tag innan det står klart så ville vi dra in vatten och avlopp i det lilla, äldre huset. Finns nämligen brunn och infiltration klart på grannens tomt (vi delar). Vatten har vi dragit till en liten kran vid husknuten, avloppsrör ligger väntande.. Behövs väl pump också om jag förstått det rätt.
Angående rörböjar, hur är det med rörens lutning fram till tanken? Trodde det var viktigt och det beror ju på avståndet från det tänkta nya huset...

Birgitta
 
Hemmakatten
När du fick bygglov förnya huset måste det ju ha varit placerat på en situationskarta. Kommunen brukar vl inte godkänna bygglov utan att husets placering framgår?

Och när man fått bygglov så måste man påbörja bygget inom två år och vara avslutat inom fem år, men det vet du förstås redan.

det bästa vore att placera avloppstanken så att den kan utnyttjas av båda husen.
 
Hmm, fel ordval av mig.. vi har inte fått bygglov för ett specifikt hus ännu utan är med i en plan för området. Där är ett område på tomten inritat som vi får bygga på, hur stort hus får vara är angivet och vilken typ av hus.

Men det verkar ju möjligt då att gräva ner en tank som senare kan anslutas till det nya huset utan att vi vet på centimetern var det kommer ligga?
 
Hemmakatten
Bästa stället är förstås där det dels går enkelt att gräva ned tanken och där det är lutning till tanken från båda husen.

Smart är kanske att ansluta med rör i tanken för nya huset när tanken ändå grävs ner. Det avloppsröret pluggas och dras upp mot området där nya huset skall stå.

Ta en så stor tank som möjligt, gärna 6kubikmeter. Den måste tömmas ofta nog ändå och varje tömning kostar.

Men, detta är ju bara toatanken. Till det övriga avloppet, BDT (Bad, Dusch, Tvätt) behöver du någon form av slamavskiljare och en infiltrationsbädd. Hur har du tänkt göra med det?
 
Redigerat:
Visst ja, slamavskiljare ska man också ha.. : ) Och pump..?
En infiltrationsbädd avpassad även för oss finns som sagt redan klar på grannens tomt. Den ska räcka för 4 året runt-hushåll men vi använder stället mest vår, sommar och tidig höst. Vi är 4-6 personer med gäster på besök emellanåt.
Hur stor eller liten kan lutningen till tanken vara?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.