Man kopplar in det vid ditt elskåp. Du måste dock installera en speciell brytare, som växlar mellan nätkraft och reservkraft. Man bryter alltså nätströmmen när du vill använda reservelverket, annars kan det bli väldigt skumt.

Kolla med en elektriker, säkert inga problem att skruva dit.
 
Du måste ha en godkänd reservkraftomkopplare på elskåpet. Det finns vissa normer på hur det får utföras och det är DEFINITIVT inget "gör det själv" objekt. En anledning att du ska anlita behörigt folk är att kopplar du fel så är även det minsta reservkraftverk fullständigt livsfarligt då du även kan spänningssätta matande linje baklänges, så dom stackars linjemontörer som reparerar riskerar att få ström av storleksordningen 10-20,000 volt genom sig.
 
Bob_the_builder
Vedeldarn skrev:
så dom stackars linjemontörer som reparerar riskerar att få ström av storleksordningen 10-20,000 volt genom sig.  
Nåja, kärnkraftverk är det ju inte så många som köper på sig och driver cirkulationspumpen med... ;)
 
Bob_the_builder skrev:
Nåja, kärnkraftverk är det ju inte så många som köper på sig och driver cirkulationspumpen med...  ;)
Spänningen har ingenting att göra med hur farlig strömmen är. En moped är inget kärnkraftverk, trots att det är ca 4000V i tändkabeln, MEN mycket liten ström.

Ström, spänning och effekt är helt olika saker.
 
Bob_the_builder
Magnus_Nordmark skrev:
Ström, spänning och effekt är helt olika saker.
Det är vi helt överens om. Dock är den spänning som levereras från ett reservelverk knappast 10-20 kV, det var mest det jag kommenterade lite skämtsamt.
SJÄLVKLART ska man inte göra några fulkoppel ens med 230/400V.
 
Bob_the_builder skrev:
Det är vi helt överens om. Dock är den spänning som levereras från ett reservelverk knappast 10-20 kV, det var mest det jag kommenterade lite skämtsamt.
SJÄLVKLART ska man inte göra några fulkoppel ens med 230/400V.
Förmodligen inte nej... ;)
 
Jag antar att Vedeldarn menar så här;
Vi har 400V/3fas in till kåken, men ett stycke bort sitter en transformator som matar ett antal kvarter, och som matas med 10-20kV. Om man injicerar 220V mellan en fas o jord, eller full 3fas 400V i huset, så kommer den spänningen att nå transformatorn, och transformeras upp, så linjen innan transformatorn kan mycket väl få ett antal kV. Visserligen inte så hög strömkapacitet som vid vanlig drift, men fullt tillräckligt för att få en linjemontör att trilla ner.
 
Att ingen kommit på någon lösning där man låter en liten ångmaskin kopplad till pannan driva cirkpumen...
 
Finns mer hightechlösningar än ångmaskin för det. Bättre med en stirlingmotor som inte använder massa vatten och kräver mindre underhåll, sen finns det även produkter som använder Seebeckeffekten (Peltiereffekten baklänges) för att generera ström utan rörliga delar: http://www.varmaraf.is/engl/prod.htm
Lite låg verkningsgrad å låg effekt men det kanske räcker för å driva cirk-pumpen :)
 
Köp en hamster, hamsterdrivet borde funka, eller???????
 
Magnus_Nordmark skrev:
Spänningen har ingenting att göra med hur farlig strömmen är. En moped är inget kärnkraftverk, trots att det är ca 4000V i tändkabeln, MEN mycket liten ström.

Ström, spänning och effekt är helt olika saker.
FEL FEL FEL som Magnus Härenstam skulle sagt. Spänningen har i allra högsta grad med det att göra.
Man tål ett visst antal milliampere genom kroppen, och man har ett visst antal Megaohms motstånd i kroppen, lite beroende på mellan vart strömmen går, om man är fuktig på huden etc. Ohms lag säger att I = U x R
D.v.s strömstyrkan = Spänningen x Resistansen.
Alltså, desto högre spänning, desto högre strömstyrka, och därmed farligare ström. Sedan krävs ju att strömkällan kan ge tillräckligt mycket ström för att det ska bli farligt. Det kan INTE en tändspole på en moped.

Sen kan samma spänning och strömstyrka vara olika farligt beroende på frekvens etc. t e x är likström inte allls lika farligt som växelström.

Visst är Spänning, Ström och Effekt olika saker, men de hänger ändå ihop i o m bl a Ohms lag! Och effekt är ju helt enkelt Ström x Spänning. t e x 10A 230V = 2300W

Åter till ämnet... ungefär hur mycket kostar en reservkraftomkopplare, typ den 4-poliga som är högst upp i denna filen: http://www.krausnaimer.com/saleshp/swe/files/reservkraft.pdf

Skaffade ett reservaggregat nu i helgen när vi hade strömavbrott, och man bör nog ha en riktig omkopplare till det...

Visst funkar det att köra in strömmen genom ett uttag BARA MAN SKRUVAR UR HUVUDSÄKRINGARNA! :)
Men det är INTE godkänt att göra så.

Tänk på att om ni skaffar ett reservaggregat med jordfelsbrytare, och inte har det i huset annars kan det bli lite strul, speciellt om jord och nolla ligger på samma ledare nån stans, som det ofta gör i gamla hus.
 
Helt rätt wizzman, U = I x R skall det vara så om resistansen är konstant genom kroppen så ökar strömmen med spänningen: I = U/R.

På samma sätt om man tar ett lastbilsbatteri på 24V och tar på polerna så lär man normalt inte känna något.

Fast prova samma sak efter att ha doppat händerna i saltvatten (saltvatten leder ström bättre än rent vatten, saltet joniserar vattnet). Då möter spänningen inte samma motstånd och det kan pirra rätt ordentligt. Samma sak med svettiga händer. Svett är som saltat vatten fast bra mycket skitigare :D.

Regel som gäller: I = U/R. Om spänningen är konstant men motståndet minskar så ökar den farliga strömmen.

 
För oss som bor på landet är det nästan ett måste att ha en 32A handske som sitter på inkommande ledning (efter huvudsäkring och mätare). Denna handske kan dras ur vid åska, hela huset blir då bortkopplat från nätet och ett ev. blixtnedslag får ingen effekt...
 
Husbyggarn skrev:
U=IxR är det väl? I=U/I
Dvs
strömmen=spänningen/resistansen
Ja I = U / R menar jag naturligtvis, det var nog lite väl sent igår ;D
 
FEL FEL FEL

Det var brasse som sa det ;D

Tänk också på skillnaden på faktisk och imaginär effekt. Ett hus lär inte lasta helt rakt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.