Hej,

Vi installerade nytt IKEA kök för några månader sedan. Först valde jag att själv försöka koppla in VVS delen men fick inte helt rätt på det så rörmokare kom hit som också hade en del problem.

Redan kort efter åtgärden så märkte vi att det tidvis stänker ganska mycket vatten under diskhon. Vi lyckas inte luska ut var ifrån det kommer merän att det kändes lite fuktigt runt diskmaskinskopplingen. Jag plastade då in kopplingen som jag förövrigt själv skruvat ihop och draget så hårt man vågar dra plast.

Jag har tittat in lite då och då men inte sett några problem och antaget att det var för dåligt spänt till diskmaskinen.

Idag när jag tittar in så står det en del vatten där igen, vi tar ut sopkärlen och ser att plastskyddet i botten är dränkt med vatten, såhär ser det ut :

3f9K3JL.jpg
http://i.imgur.com/3f9K3JL.jpg
cEdbFXV.jpg
http://i.imgur.com/cEdbFXV.jpg
mSj9YQs.jpg
http://i.imgur.com/mSj9YQs.jpg
Kr1VkaA.jpg
http://i.imgur.com/Kr1VkaA.jpg
kZjv3Gy.jpg
http://i.imgur.com/kZjv3Gy.jpg
09yUcpd.jpg
http://i.imgur.com/09yUcpd.jpg
cvmZtqE.jpg
http://i.imgur.com/cvmZtqE.jpg
3NNhNas.jpg
http://i.imgur.com/3NNhNas.jpg
oEG2Ka3.jpg
http://i.imgur.com/oEG2Ka3.jpg

Skadorna som uppstått är än så länge inte allvarliga men man kan se att det stått vatten här ett tag.

Jag har tittat och känt runt överallt jag kan tänka mig men kan inte hitta något läckage merän då att det är blött under den inplastade diskmaskinskopplingen. Hade det varit denna som läcker så mycket vatten så borde det dock finnas vatten ner under skåpet också då kopplingen och slangen går bakom plastskyddet men där känns helt torrt.

Vänstra skåpet får mer vatten, det är bara denna "lådskenan" som har fått avlagringar, den högra har inte fått något alls.

Vi har som sagt kopplat problemet till diskmaskinskopplingen tidigare och tanken är att sätta VVS tejp här men efter att man diskat(för hand) lite idag så var det nya pölar så då får man för sig att det ändå inte har med diskmaskinen att göra. Har provat dra på vattnet fram och tillbaka runt i diskhon men kan alltså inte återskapa läckaget. Och med tanke på att det är pölar nere under så borde det vara ett större läckage.

Några tips på hur man reder ut läckan?
 
Är det helt tätt vid bänkskivan, så det inte rinner ned den vägen? Linda/tejpa hushållspapper på misstänkta ställen, syns fort om det blir blött. Mvh, Magnus
 
  • Gilla
HeleneP och 2 till
  • Laddar…
hsd
IKEAs avloppskoppling mot dishon läcker
Jag hade det problemet, fick nya packningar och det blev tätt ett par år ,så började det läcka igen så sen silconade jag med blå silicon i stället för packning
 
Prova att fylla båda hoarna med vatten, och släpp allt på en gång. Kolla avloppet och vattenlåset.
Teleskoprören från de båda hoarna ser misstänkt långt utdragna ut.
 
Prova även att spola i blandaren och inspektera upp där slangarna är anslutna mot blandaren. Har råkat ut för blandare av tveksamt fabrikat som läckt endast när man spolat. Vet inte vad du har för blandare iofs.
 
Blandaren är FM MATTSSON och är egentligen inte särskilt gammal(modellen säljs än).

Jag har nu gjort följande :

1. Ta bort lådan så att man tydligt kan hålla koll på om det kommer mer vatten
2. Draget bort plastmattan som ska skydda, tyvärr har det dock troligen stått vatten här länge med tanke på att det ser ut såhär :

OE2Duy4.jpg
http://i.imgur.com/OE2Duy4.jpg

Troligen har vattnet taget sig in genom skruvhålen till dörröppnaren.
3. Tagit bort plasten runt kopplingen för diskmaskinen
4. Fyllt diskhon även över limningskanten(underlimmad)
5. Öppnat upp och låtit vattnet rinna ut
6. Tejpat papper på alla kopplingar jag kunnat hitta på följande vis :

6YAWs87.jpg
http://i.imgur.com/6YAWs87.jpg

7. Kört ett 3 timmars program på diskmaskinen
8. Diskat lite förhand
9. Inspekterat pappret noga

Tyvärr kan jag inte finna en ända droppe någonstans!? Vi har nu bestämt oss för att låta det stå öppet så vi kan hålla koll på när det kommer vatten igen.

Förstår inte var vattnet kan komma ifrån men gissningen är att det inte bara droppar långsamt utan troligen blir det övertryck någonstans då det sprutar ut och stänger ner det mesta. Det man kan se är att läckaget borde vara på vänster sidan då det är bara där vi fått skador i stummen.

Förövrigt, hur åtgärdar man att träet svält? Kan man trycka ihop det igen med en skruvtving?
 
Högra hons teleskoprör ser inte riktigt rätt ut enligt mig :/
 
Hela den avloppsgrodan ser misstänkt ut,, teleskoprör och många rörliga punkter där det kan läcka.
 
hsd
Skåpet är tyvärr kört, spån sväller av vatten, så det blir att byta hela skåpet
Ta kontakt med IKEA så kanske får Du ett nytt på goodwill
 
Bräddavloppet från diskhon..
 
hsd skrev:
Skåpet är tyvärr kört, spån sväller av vatten, så det blir att byta hela skåpet
Ta kontakt med IKEA så kanske får Du ett nytt på goodwill
Låter mist sagt jobbigt med tanke på att vi har en stenskiva som väger hur mycket som helst. Jag för först försöket med att pressa ihop det igen, går inte det så får vi fundera på om vi kan leva med hur det ser ut.
 
Jo jag håller med om att det finns många ställen där det kan vara ett problem men omöjligt att veta vilken. Får hoppas att papperstestet ger utdelning snart.
 
Krilleman
Teleskopröret ser oroväckande långt ut som redan nämnts!

Du har väl provat att spola upp båda hoarna fulla med vatten och på så vis dels prova bräddavloppet och samtidigt prova chock-tömma?
 
Ja, de e testat.
 
Kolla om packningen mellan armatur och diskbänk är korrekt monterad. Det är ett svårt fel att hitta då det bara märks när man sköljer hela diskbänken.
Mvh Findus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.