Hemmakatten
Vi kommer att ha glasvägg (mot sydost) från golv till tak ca 270cm höga, totalt ca 60 kvm. Till detta kommer 7 st glasdörrar + 3 små fyrkantiga fönster.

Vilken sorts glas rekommenderar ni? Och VAR kan man köpa detta till bra pris? I Sverige eller kanske Polen?
 
Estland gör dom bästa och billigaste glasen nuförtiden.
Det finns ett företag som heter klaasmeerk (inte säker på stavningen) som gör nästan vad som helst i glasväg.Men jag vet inte om dom säljer till privatpersoner. Estlands "internetkod" är ee
 
Hemmakatten
Tack. :)
Hur kommer det sig att du vet att det i Estland finns de bästa och billigaste glasen? Har du handlat själv därifrån eller har branschkunskap?
 
Jag arbetar på ett glasmästeri och vi köper alla våra specialglas som det inte är panik med därifrån. Leveranstiden är oftast ca en vecka. Men det finns alltid folk som har panik.
 
Hemmakatten
Tack igen. :)
Har ganska liten kunskap om fönster och isolerförmåga och vad som behövs för hel glasvägg.
Har du, Niq, eller andra, några tips om kvalitéer eller tex websidor där jag kan läsa på? Mkt tacksam! :p
 
Hur gör ni på vintern med tanke på kallras och kallstrålning från en så stor yta och hur blir det på sommaren med tanke på solinstrålningen???

Det kan vara värt att fundera på. Försök att hitta glas med så låga Up-värden som möjligt (kanske runt 1,0-1,2) samt med solfaktor så lågt det bara går. Eller ni kanske har bra solskydd utanför??
 
Hemmakatten
Har hittat Klaasmerk på nätet. Tack! De har en utmärkt sida på engelska. Men, är det möjligt att köpa direkt från Estland, eller kommer de att vägra och hänvisa till svenska leverantörer?
Vad menas "med solfaktor"? Är det ett speciellt behandlat fönster?
Utanför våra fönster är det ett tak, 1,5 m brett, som borde ta bort det mesta av det direkta solljuset.
Vad gäller kallras så kommer vi att ha konvektorelement i golvet nedanför fönsterpartierna. Ev. med fläkt periodvis. Hatar oljud och en fläkt kommer att gå minsta möjliga tid.
Håller med, lägsta möjliga U-värde kommer att eftersträvas så länge det är lönsamt med hänsyn till avskrivningstiden.

 
Solfaktor är ett mått på hur mkt av solens värme som kommer in. Rätt definition är "Total solvärmetransmittans till rummet genom glasning i förhållande till den solenergi som träffar yttre glasyta". Glasleverantören skall kunna uppge denna faktor för er och det kan skilja jättemkt mellan olika glas.

Den totala solfaktorn inklusive eventuella solskydd bör nog ligga nedåt 0.1-0,15 eller nåt liknande för att det inte skall bli tokvarmt. Men detta är ju en bostad och man kanske inte har så höga krav i och med att man får en stor vinst med så stora fönster.

Om ni har en dörrar kan ni ju dock vädra ganska effektivt när det blir för varmt.

När det gäller kallrasfråga så kan ni göra en kort beräkning på hur stort flöde och med vilken hastighet kallraset kommer med så ni kan välja rätt konvektorer.

hoppas det går bra för er!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.