Jag behöver ta bort 2 stycken grenar på ca 15cm i diameter på en enorm ek (grenarna skymmer morgonsolen).

Själva eken får inte drabbas av röta av ingreppet!

Var kapar jag grenarna för att minimera risken?
Längst in vid grenkragen eller en meter ut vid en grenklyka?
 
Jag vill äta kakan men också spara den.

/ATW
 
Du kapar strax utanför grenkragen utan att skada den. Grenkragen kommer då att valla över såret så småningom, lämnar du en meter lång gren, s.k. rockhängare kan trädet inte läka såret och medför risk för röta så småningom
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
A Abies koreana skrev:
Du kapar strax utanför grenkragen utan att skada den. Grenkragen kommer då att valla över såret så småningom, lämnar du en meter lång gren, s.k. rockhängare kan trädet inte läka såret och medför risk för röta så småningom
Okej. Tack för svar.
Men har inte trädet svårt att valla över och läka så stora sår som 15cm i diameter?
 
Jag har en ek där jag tagit bort en 15 cm sidostam rätt nära marken. Nu, många år senare, är den helt övervallad. Lämnade inte speciellt mycket utstick vid ingreppet.
 
  • Gilla
plan-g och 1 till
  • Laddar…
Tips är att kåpa en smal häck, min erfarenhet är att do växer med tiden, men nu snackar jag om fruntimmer. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.