Hej, vi planerar vårt husbygge som kommer att starta till våren. 210 m2 trähus fördelat på två plan samt med fristående garage. Energi och ventilation kommer sannolikt ombesörjas av en Nibe F1155 kombinerat med en FTX Systemair SAVE VSR500, golvvärme i båda planen.

Hemautomation som krav för oss har kommit lite i skymundan för andra viktigare krav, men vi har nu kommit till en punkt där vi smått börjat sätta oss in i ämnet och inser att detta närmare borde vara en självklarhet i ett modern hus. Vi har några bekanta som installerat Control4 hemma vilket gjorde oss extra sugna att djupdyka i detta området.

Våra generella krav på systemet är:
- Rimlig installationskostnad, initial investering om ca 50.000kr merkostnad i förhållande till befintlig standard El-installlation
- Skalbar lösning som enkelt kan byggas ut när behov identifieras (då vi troligtvis inte har tid att göra en djupare kravanalys är detta viktigt för oss, att kunna bygga ut installationen i steg, att anlita en el-tekniker vid dessa tillfällen kommer sannolikt vara nödvändigt då vi saknar kunskap)
- Robust och tillförlitlig lösning som fungerar felfritt
- Användarvänlig lösning som kan användas från flera devices och familjemedlemmar
- Framtidssäkrad teknik, där komponenter och försäljare finns tillgängliga framgent

Rimliga funktionskrav är t ex
- Stöd för olika typer av egendefinerade scener
- Styrning och reglering av ljus inne och ute
- Styrning och reglering av tex gardiner
- Mätning av energiförbrukning
- Larmintegrering med Verisure vore trevligt
- Övervakning och reglering av BVP vore trevligt
- Övervakning och reglering av FTX vore trevligt
- Stöd för larmfunktioner vore trevligt, t ex fukt mm
- Integrering med ljudsystem, t ex Sonos vore trevligt

Så, om ni har några direkta förslag på vilken teknik och produkter vi skall titta närmare på framgent får ni mer än gärna komma med reflektioner. Även reflektioner på hur vi säkerställer förutsättningar för skalbarhet tas tacksamt emot, t ex saker att tänka på i huskonstruktion och grundläggande el-installation.

Målet är som sagt en grundinstallation som kan byggas ut när behov och finansiering finns. Vi har inga kunskaper eller behörigheter kring elinstallation, och grundläggande programmeringskunskaper typ java, c# från skoltiden, så frågan är om inte även detta får överlämnas till någon kunnig.

Tack, mvh Johan
 
  • Gilla
Blaxtar
  • Laddar…
Då vi har en bekant som jobbar med återförsäljning av Control4 (http://www.canseda.se/) kan jag direkt peta in frågan om detta skulle kunna vara något för oss, eller om det finns bättre lämpade lösningar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.