Till scoutgården behöver vi belysning utomhus för att kunna göra saker när det är mörkt. Vi har tänkt oss 2st lampor som ska sitta ca 3-4 meter upp på en lada, med ca 5 meter mellan lamporna. Nedan har jag några förslag, andra förslag, idéer och kritik mottages gärna!


Julas gårdsbelysning: http://www.jula.se/gardsarmatur-e27-ip43-422046
Biltemas gårdsbelysning: http://www.biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/Belysning-utomhus/Gardsbelysning-46408/


Jula har även metallhalogenlampor som är nästan dubbelt så effektiva jämfört med kvicksilverlamporna ovan.
http://www.jula.se/metallhalogenstralkastare-70-w-ip65-427579
Denna armaturen känns inte riktigt lika bra kvalitetsmässigt jämfört med de två ovan.


Sist, är det möjligt att använda arbetsbelysning till detta ändamålet? T.ex. denna: http://www.jula.se/lagenergiarbetslampa-ip44-55-w-425055
 
Metallhalogen, dock inte Julas (serien Anslut).
På 3-4m, så räcker det med 250W.
http://www.ljusbutiken.nu/detaljer.asp?butik=80220123.125

(vi har 2st 400W som belyser en ridbana på 28*48m)
Ska monteras på vägg så ta assym. reflektor.
Billigare alt är vanliga halogen.

/Thomas
Sent from my GT-I9100 using Byggahus
 
Varför inte julas?

Lampan kommer enbart att vara tänd ca 3 timmar i veckan.
 
Nyinstallera inga armaturer för kvicksilverlampor. Lamporna kommer sluta säljas snart, tror det är 2015. Jag håller som bäst på och jobbar på hur ett hundratal kvicksilverlampor på skidklubbens elljusspår ska ersättas.

För min del lutar det åt lågtrycksnatrium (gult ljus) då de har bäst ljusutbyte. Men det ljuset är ju inte kul att jobba i.

Edit - Julas Anslut-serie brukar tyvärr ha notoriskt usel kvalitet, men jag vet inte hur det ligger till med just denna armatur. Vanliga brister på anslut, förutom allmän rapplighet, är genomföringarna som brukar vara av gummi som inte är elastiskt och således inte tätar mot kabeln och plintarna som brukar vara mycket svåra att få att dra på rätt sätt. Det förra är inte bra på utomhusgrejer och det senare är en rejäl brandrisk.

Vanliga halogen är en billig lösning, men tyvärr en lösning som orsakat en del bränder när de monterats på fasader och av någon anledning riktats om så de lyser på fasaden.
 
Redigerat:
Men om vi köper in några extra "glödlampor" så borde vi klara oss i över 20 år, känns inte som att det då gör något om de slutar säljas? För det är väl bara försäljningsförbud?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.