Ska måla om hus från slutet av 1800-talet. Senast målat med Tinova VX, för 16 år sedan. Eventuellt finns ingen luftspalt bakom panelen.

Är inne på att antingen måla med Tinova VX igen (oljebaserad vattenfärg, hybrid, större delen alkyd och mindre del akrylat, som numera heter 2 in1) eller gå över till deras Täcklasyr Premium, som tydligen håller kulören bättre, men är en akrylatfärg med olja i. Alltså inte en ren akrylat, större delen akrylat och mindre del alkyd. Alltså tvärtom mot VX:en.

VX tappar kulör snabbare och kritar sig, särskilt på sydsidan. Men, spricker upp om det skulle bli fukt i väggen så att man kan se det. Täcklasyr premium skulle inte spricka upp på samma sätt vid fukt i väggen, men ger ett bra skydd utifrån och håller kulören mycket bättre än VX 2in1.

Vad hade ni valt?
Tänker framförallt på det faktum att det ev saknas luftspalt bakom panelen och behov av att träet kan andas… vilket det väl egentligen inte riktigt gör med någon av dessa färger?

Tacksam för goda råd!
 
Om du är orolig för att fukt ska bindas in i fasaden, stanna kvar och orsaka rötskador ( och dåligt inomhusklimat) så är det enda rätta linoljefärg. Denna tillsammans med slamfärg, är de enda som garanterat släpper ut fukt, dv.s. det man brukar benämna att huset kan "andas". Du skriver att det evt. saknas luftspalt ? Vad finns egentligen bakom panelen? Vad är huset isolerat med? Täta ytskikt tillsammans med isolering av typ rockwool gör att risken är stor för rötskador då fukt som både kommer inifrån huset och utifrån inte vädras ut, utan stannar kvar. Vet inte hur många fasadbyten som alltför täta färgskikt har orsakat.

Linoljefärg har, som allt här i livet, både fördelar och nackdelar. Största fördelen är just att den "andas", alltså släpper ut fukt. Träet skyddas på djupet mot väder och vind. Färgen åldras vackert, rätt påmålad flagar eller spricker den inte och har man en gång målat med denna färg är det lätt att måla om, och bättra på. Den täcker bra och passar estetiskt gamla hus. Hållbarheten är inte så illa, mitt 1800-talshus målades sista gången på 60-talet med vit linoljefärg. Fortfarande är panelen skyddad, färgen har kritat men sitter där den sitter och i alla fall på lite håll ser fasaden ganska ok. ut, även om jag inser att det börjar bli dags för ommålning. Nej, jag jobbar inte i måleri/färgbranschen!

Nackdelen är att den har längre torktid än alkyd/akrylat/lasyr och kräver mer förarbete i form av att gamla färglager behöver avlägsnas i högre grad än vid målning med många andra färgtyper. Målningstekniken är också annorlunda, det är en färg som måste arbetas in i träet i stället för att bara appliceras ovanpå. Så mer planering och arbete vid ommålning (särskilt om fasaden redan har en annan färgtyp), lång hållbarhet och framför allt; ett friskt hus med linoljefärg är väl sammanfattningen av detta inlägg.
 
  • Gilla
Klu Rig
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.