Förutsättningen är följande: För ett par år sedan gjorde vi en tillbyggnad av fritidshuset med ett rum + garage och med inredningsbar övervåning (lågt i tak, ca 165 cm högsta punkten). Vindsvåningen används idag som förråd, tanken är att inreda en del som sovalkov när utrymmet behövs. Vindsbjälklaget är isolerat 22 cm och större delen av vindsutrymmet har golv av råspont. Däremot är inte takstolar och väggar isolerade ännu. Hyfsat bra ventilation vid takfoten.
För att komma upp till vinden finns en stege och lucka i bostadsrummet, luckan av egen konstruktion är isolerad med 12 cm mineralull. Ingen tätningslist vid takluckan, kan naturligtvis montera en list av "fönstertyp", men det känns lite klent.

Nu till frågan, vågar jag ha värmen på i rummet? Eller finns risk för kondensbildning, rimfrost och "smältvatten" . Det är bara fråga om enstaka tillfällen nu under denna vinter, förhoppningsvis men inte säkert, blir det aktuellt med isolering av takstolar och väggar nästa sommar.

Kom att tänka på att vindsluckorna som finns att köpa med inbyggd stege måste ju ha samma problem eller är de tätade på annat sätt? Känns som att min luckkonstruktion är mer gedigen.

Tacksam för synpunkter och svar.
 
Problem med fukt uppkommer väl av att man stadigvarande vistas i rummet. Värmer du upp ett par gånger hinner det knappast bli problem med fukt. Fukten skapas inte av värmen, utan dunstar från människorna i rummet. Dessutom är väl problemen med fukt mindre ju sämre isolerat det är.

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.