Är på gång att köpa en ny lägenhet. Huset är byggt 72-73 och föreningen har bytt till ny elcentral med jfb och automatsäkringar runt 2004.

Lägenheten är på 3rok och 80kvm. Är det värt pengarna att jorda hela lägenheten? Hur mycket pengar pratar vi om ungefär?
 
Vågar inte gissa kostnad, men ur elsäkerhetssynpunkt gör det mest nytta om du låter sätta in en jordfelsbrytare. Och det kan man göra utan att jorda allt i lägenheten.

Att bara jorda bef. uttag ger begränsad höjning av säkerheten. Men om man samtidigt vill bygga ut och ha många fler uttag så jordar man självklart samtidigt med utbyggnad av anläggningen. Men då blir nog utbyggnaden den dyrare delen.
 
Jordfelsbrytare är som sagt redan installerat.

Men då låter det som man kanske skulle nöja sig med att köpa några nya och fräscha uttag helt enkelt.
 
Ja, man kan ju vilja byta uttag o brytare om de är sedan -72. Men tänk då på att byta ojordade mot ojordade. Och det är också vettigt att köpa kvalitet, för lite mer pengar. Billiga uttag på Biltema, Jula osv. Har en tendens att vara väldigt svårt att få in en kontakt i. Även Jula Claolsson osv säljer kvalitetsmärken, som Elko, ABB osv, bredvid sina egna lågprisprodukter.

Clasolsson har en serie med "design" uttag o brytare. Det sitter sådana i lägenheten min son nyligen flyttade in i. En av brytarna hade en lite lös ram, efter någon dag lossnade hela fronten på brytaren, och diverse mettalldelar rasade ut, och sedan exponerades strömförande delar. Riktig skräpkvalitet.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge och 1 till
  • Laddar…
Ska du ändå byta uttag och Brytare så är det ju lika bra att jorda hela lägenheten då det är den lägre kostnaden, det som kostar är ju uttag och Brytare
 
Skillnaden är att byta uttag är tillåtet att göra själv om man klarar av det, modifiera anläggningen till jordat kräver behörighet.
Kikade på CO som exempel, kvalitetsuttag ligger på 90-130 kr, vill man ha Renova 230.
 
Som svar på ursprungsfrågan: Det är väl mja om det är värt att jorda en lägenhet så är kök och badrum jordat enl standard och jordfelsbrytare installerad så ger det en ytterst marginell ökning av elsäkerheten att byta till jordat; så gott som alla apparater är ju extraisolerade.
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Det är väl så att ÄVEN om man anlitar en elektriker för att byta uttag/brytare, så går det väldigt snabbt. Skall elektrikern dessutom dra in jord från centralen till allt så tar det en stund.
 
Tack för era svar. Ska ta en funderare och prata med en elektriker. Har inte tillträde på några veckor.

Följdfråga dock. Påverkar det att lägenheten har utanpåliggande sockeluttag och såna där fula små strömbrytare i dörrfodret?
 
Borde inte spela ngn. roll för ev. indragning av jord. Men om brytarna är mindre än standard, och mekanikst passar in i fodret, så kan det bli svårt att ersätta på ett snyggt sätt.
 
Hojte skrev:
Ska du ändå byta uttag och Brytare så är det ju lika bra att jorda hela lägenheten då det är den lägre kostnaden, det som kostar är ju uttag och Brytare
Hur går det till?

Jag har en lägenhet som låter väldigt lik den som tråden handlar om.
Har 10 uttag + 6 strömbrytare, vilket går på ca 1600-2000 att byta.

Vem får du tag på som jordar lägenheten till den kostnaden?
 
Man kan kanske tänka sig att inlägget är skrivet med hempularperspektiv.

För det är klart att om man väljer att göra det själv (olagligt) så behöver man bara räkna materialkostnad på jordtråd. För typ 2 kr/m.
 
hempularen skrev:
Det är väl så att ÄVEN om man anlitar en elektriker för att byta uttag/brytare, så går det väldigt snabbt. Skall elektrikern dessutom dra in jord från centralen till allt så tar det en stund.
OCH, det djävlas alltid någonstans när man drar ny kabel i gamla rör/kanaler. Det behövs inte mycket djävelskap för att kostnaden skall springa iväg. Om man lyckas med nästan allt i ett rum, men misslyckas med ett så står man där med sin tvättade hals, eftersom "miljön" måste vara antingen jordad eller ojordad.

Så det här är nästan ett jobb som är bättre att göra själv, om man är kompetent att göra det efter konstens alla regler, eftersom tidsfaktorn då inte är lika kinkig.

Nu var det ju el i dörrfoder o dylikt i den här lägenheten så då kanske det är lättare att komma åt kanalisation osv? Jag har ingen erfarenhet av det. (Men fråga mig om B-rör/pansarrör och metalldosor... :mad:)

För övrigt så ger det som sagt inte mycket extra säkerhet att jorda en lägenhet idag, eftersom man nästan inte har någon jordad utrustning att stoppa in i uttagen längre. (Vi förutsätter att kök/badrum osv. är jordade). Och även om själva idén med isolerad, potentialfri miljö är dum i huvudet, dvs det som gör det lagligt att ändå plugga in en jordad apparat i ett ojordat uttag, så måste man ändå säga att med JFB så har man ändå en acceptabel säkerhet i de ganska få fall som det kan bli tal om.

Värre är det då om man behöver jord för funktionens skull, exv. för audio-utrustning o dylikt. Då är det värre. Men det finns ofta trix att ta till som kan lösa just det problemet i de speciella fall de uppkommer.
 
lars_stefan_axelsson skrev:
Så det här är nästan ett jobb som är bättre att göra själv, om man är kompetent att göra det efter konstens alla regler, eftersom tidsfaktorn då inte är lika kinkig.
Efter konstens nästan alla regler. Det gäller att lyckas missa den lilla regeln som säger att man inte får göra det själv :p
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Det finns anledning att dra in jordade uttag om man vill ansluta utrustning som "behöver" jord; typiskt sett finns ju redan jord i de utrymmen som har "klassiska jordkrävande produkter" , dvs kyl/frys,DM,TM,TT , spis etc., men även datorer (klassiska stationära och vissa kraftagg till bärbara) och en del större TV appater mår bäst av att sitta i jordade uttag, bla pga att de skyddskretsar/filter som sitter på ingången är anslutna med kondensatorer till jord (ifall apparaterna har jordstift i "sladden"). Det finns annars risk för att utrustning går sönder och/eller skickar ut störningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.