Vi är intresserade av ett äldre hus som är byggt med blåbetong. Detta innebär att det är en radonhalt på genomsnitt 300bq/m3 i huset. Vi har nu talat med han som är radonansvarig här i kommunen och han sade att det vi skulle göra var att sätta in en värmeväxlare. Nu undrar jag om någon vet nåt om kostnad på dessa?

Är det någon annan som har erfarenhet av radon och vet någon annan möjlig åtgärd som kanske blir billigare? Vi vill ju att radonet ska komma ner under gränsvärdet i alla fall.
 
En värmeväxlare påverkar rimligtvis inte radonhalten, den flyttar bara värme från utgående till inkommande luft. Det värmeväxlaren ger är att det inte behövs lika mycket uppvärmning om man sätter rejäl fart på ventilationen.

Frågan borde vara hur mycket det behöver ventileras och sedan hur man gör det med bra komfort och lägst kostnad. Det är mycket möjligt att en värmeväxlaren är rätt sätt. Ett annat sätt att fånga upp värmen i utgående luft är en frånluftsvärmepump.
 
Det här har varit uppe förut, och jag länkade in några trådar som kan vara intressanta för dig, det står även lite om permafoil, en tapet som ska fungera mot byggnadsradon i den första av länkarna:
http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=VVS;action=display;num=1109375247;start=15#15
http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=VVS;action=display;num=1094787966;start=0#0
Vi ligger på ungefär samma värden som ni, fast radonet kommer från marken. Då vår självdragsventilation lämnar mycket att önska(som ventilation..) så kommer vi att göra som ni har fått förslag på - sätta in ett ftx aggregat. Tills dess så har vi satt in friskluftsventiler och badrumsfläktar med ventilationsprogram.

Enl. en rapport som finns på SSI:s hemsida så stiger risken för lungcancer ungefär linjärt med 10% per 100 bq/m[sup]3[/sup] - så länge ni inte röker så bör det inte vara någon reel risk med att ha en så pass låg förhöjning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.