Vår stuga består av två delar. Den ena byggdes på 50-talet och i den finns det en Roslagsspis som vi ofta eldar i. Den andra delen byggde vi 1980 till "på längden", ett fönster på den gamla delens kortsida ersattes med en dörröppning. Det har alltid varit svårt att få värmen från Roslagsspisen i den gamla delen att sprida sig till den nya. Nu har vi installerat en värmeväxlare i den nya delen av huset. Problemet har blivit det omvända: Det är svårt att få värmen från värmeväxlaren att sprida sig till den gamla delen, trots att vi samtidigt förbättrade ventilationen genom att sätta in nya ventiler i de båda kortsidorna.

En lösning vore att sätta in en värmetransportör i väggen mellan de två husdelarna. Men då skulle jag vilja att det är en termostatstyrd som automatiskt flyttar värmen från den del av huset som för tillfället är varmast. Finns det sådana?

/Rolf
 
Felskrivning! Det heter givetvis inte värmeväxlare utan värmepump
/Rolf
 
Kan ni inte cirkulera luften i huset på något sätt? T.ex. en 160mm spirokanal som går från ena delen till den andra genom vinden. Om ni har en konstant rotation av luften inom huset så borde värmen jämna ut sig oavsett var det för tillfället är varmast.

Om ni vill göra det extra snyggt så kan ni sätta ut två termostater, och så aktiveras en kanalfläkt när temperatrskillnaden överstiger 2 grader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.