Håller på att montera spotlights i kökstaket. Har införskaffat ändamålsenliga burkar i plast och monterat dessa i taket. När man nu gör hål i dessa för VP/flexi rör, så blir hålen inte alltid så exakta. Gör det något om det glipar lite i genomförningen? Värmetålig kabel. Är det vanlig FK det?
 
Lite glapp i hålen gör ingenting, sätt ett buntband på insidan så halkar inte röret/slangen ut.
Vanlig FK räknas inte som värmetålig men det finns ek och rk som tål 90 grader samt RX (pex) som tål 120 grader och RHH (silikon) som tål 180 grader
 
Vanlig FK är altså inte att rekomendera till spotlights?
 
Nej Fk duger ej vid anslutningen. Du kan trä på värmebeständig skyddsslang tex. Plus att burken skall vara tät mot bla damm.
 
toli skrev:
Nej Fk duger ej vid anslutningen. Du kan trä på värmebeständig skyddsslang tex. Plus att burken skall vara tät mot bla damm.
Det finns värmebeständig FK. Denna har färgen oragnge/rosa alternativt brun/rosa om man nu ska försöka beskriva färgen. Men denna är otroligt dyr så det finns billigare alternativ.

// DeBe
 
Var kan man få reda på vad för kabel som krävs för installationen, har köpt ikeas 230volt spottar!!!
 
Kom igen är det ingen som dragit fk i flexrör till sina spottar?
 
Jo. :)
 
Då måste jag åter fråga. Går det eller går det inte att ha vanlig FK kabel till spottarna?
 
Att dra fk till anslutningsplinten som sitter på spotten är ok värmetålig ledning dras från kopplingsplinten till lamphållaren, men den ska ju redan vara färdigkopplad så det behöver du inte oroa dig för. Men läs tillverkaren anvisningar dom SKALL följas.
Och använd lampor som har beteckningen ALU dom reflekterar värmen framåt och det blir inte så varmt i burken
 
På den "provspotlight" jag har köpt, finns ingen information om vilken kabel som skall användas. Det finns färdiga anslutningskablar från kopplingsplinten till lamphållaren. Om jag fattar detta, så räcker det altså med vanlig FK fram till plinten? Om det har någon betydelse så är det 230V lampor.
 
Fk är OK
Det spelar ingen roll vilken spänning lamporna ska ha, se mitt tillägg i förra posten
 
  • Gilla
Ingenjörs_micke
  • Laddar…
Jag får kanske ge mig, jag antar att elmont har behörighet vilket jag inte har. Den elektriker jag anlitade för att koppla ihop vårt kök krävde värmetålig kabel hela vägen. Och det är även vad ex. Erik D som är behörig här på forumet har hävdat i tidigare inlägg.


På de spottar jag valde (Lumiance) fanns inget angivet om kabelkvailtet (utom area).
 
Jag drog också vanlig FK till mina spottar (anslutningskontakten) men har lite planer på att byta dessa mot värmetåligare sort efter vissa inlägg här på forumet! Om nu behörig elmont anser att det funkar så skjuter jag upp detta ett tag men kommer naturligtvis att köra värmetåligare vid nyinstallation i sutterängplan!
 
Till "Bygganytt"

Ta ner några spotlights, har kabeln blivit som skör ståltråd, så då tålde dom inte värmen....

Annars fungerar det nog ett tag till.......

/Richard
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.