Vi ska ev överta svärföräldrarnas hus inom en snar framtid och frågan är hur vi ska göra med värmesystemet.´
I huset vi bor idag har vi vedpanna me ack tank. Fungerar bra för oss. I det nya huset finns en gammal eryl panna med patroner men ingen ack tank. Vi måste bygga ett nytt pannrum och badrum så en utbyggnad är nödvändig. Det befintliga pannrummet är så litet idag att det är bara pannan som får plats nästan. Hur gör man med all rördragning då det gamla ligger mitt i huset o det nya ska ligga utanför huset som är idag? ska man ha bergvärme eller vedpanna fast en ny? hur stor ack tank? huset är på 220kvm och vi är 5 pers
 
Det enklaste o mest bekväma vore kanske att slänga ut pannan och in med en bergvärmepump ist. Så slipper ni bygga ut också. Fast utbyggnad var kanske nödvändig ändå?
 
Att rördragningen slutar mitt i huset är nog inget problem, det finns cirkulationspumpar som kan pumpa runt.
VP är bekvämt men mycken teknologi som måste fungera och dyrt att laga.
Ved är mera "back to basic" Kräver en del jobb men värmer flera gånger.

Protte
 
Svårt val, veden är ju gratis (eller?) samtidigt så lär kostnaden för ett nytt pannrumm kosta en bra slant även om du ändå ska bygga för nytt badrum. För ett praktiskt pannrum kräver sina kvadratmeter om det skall vara en praktisk ved- och askhantering och dessutom rymma 3 kbm acktank vilket väl är det som brukar rekomenderas.
 
Ja vad är lönsamt och går att räkna hem med hus, men varför byter ni om ni har ett som funkar?

Protte
 
Veden är nästan gratis för oss och en utbyggnad är nödvändig för badrum o tvättstuga som idag är pytte litet. Vi kommer byta för att den gamla pannan har snart gjort sitt ändå. Tror den är från 1970. Dessutom behöver vi en ack tank. Pratat med några kunniga och de har ev hittat en lösning genom att minska vardagsrummet som är på 45 kvm till 35 och ta en del där och göra om det befintliga pannrummet för ack tanken. Prislappen kommer att bli ganska hög oavsett men huset är gratis och vi får en bra slant för det vi har idag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.