När man pratar med olika tillverkare av värmepumpar så är deras egna produkter alltid bäst. de har bäst verkningsgrad, de har lyckats få fem grader varmare vatten än tidigare. Detta är argument från bl a Thermia och IVT. Men som konsument är det svårt att veta vilket som verkligen är bäst...
Är det någon av er som vet vilket som är "mest sant" och vad man ska tänka på??
Är IVT så bra som de säger eller har de bara gott om marknadsföringspengar, har thermia så bra verkningsgrad som de säger??
Snälla berätta vilken är bäst??
 
Det var en svår fråga.

Enligt sakkunniga så ska det finnas referensanläggningar installerade lite varstans ute i landet. Tyvärr vet jag inte hur du tar reda på var dom finns.

Det finns även ett oberoende värmepumpsforum med massor med god info (för det mesta). Där kanske någon vet mer.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php

Värmepumpar verkar vara en hel vetenskap. Läs på ordentligt innan du slår till. :)
 
BAS skrev:
Du ska tänka på att ha så LÅG temperatur som möjligt ut i radiatorer eller värmegolv för att få så HÖG COP som möjligt.
De leverantörer som skryter med HÖG temperatur ut ger konsumenten LÅG COP.
Ett exempel:
35 grader C med R407C köldmedia ger en COP på ca 4.0
50 grader C med R407C köldmedia ger en COP på ca 2.7

Sänd mig ett meddelande så ska jag visa en referensanläggning i Stockholm som fungerar mycket bra.
Och vilket märke kan den anläggningen tänkas vara byggd kring? :-X
 
Som föregående skribenter skrev, nås bättre verkningsgrad ju lägre med framledningstemp ( temp som vattnet har när det lämnar pumpen) som man kan hålla. Pumpar med köldmediet R407a kan konstrueras med mycket hög verkningsgrad vid låga framledningstemperaturer. R407a kan inte användas om man behöver mer än 55 grader.
Är man ägare till ett hus vars element kräver temperaturer något över 55 grader kan man fundera på om en pump som kan leverera något högre framledningstemperatur svarar mot kraven. Sådana pumpar verkar ha köldmedlet R134a. De kännetecknas av att verkninggraden vid 35 grader är lägre än för pumpar som arbetar med R407a. Ä andra sidan är verkninggraden vid 50 grader något lite högre.

IVT, Varmitek och Vessman har modeller av V-pumpar som arbetar med R134a, Varmitek har till skillnad från andra fabrikat 2 kompressorer.

Vi har ingen VP än, i vårt närområde (150 meters radie) finns 1 ny luft-luft pump och 1 luft-vattenpump samt 3 hus med IVT-bergvärmepumpar. Ett av av de senare har ett udda enrorssystem och kräver ganska hög framledningstemperatur och ägaren säger att han installerade pumpen för cirka 5 år sedan och är nöjd sedan initiala problem löstes genom byte mot en kraftigare  cirkulationspump och ett fläktförsett element i källaren. (Installatören hade tydligen felbedömt systemets funktion) . De två andra husens ägare har kört VP i 1 resp 2 år och är nöjda, husens element  kräver inte särdeles hög temperatur. Men  en tycker att det vid sträng kyla är störande att det inte pumpas ut värme till elementen medan VP producerar varmvatten. Den olägenheten finns inte hos CTC Ecoheat men finns antagligen hos IVT, Nibe och Thermia.
Finns det andra fördelar resp nackdelar hos de nämnda komplettsystemen?
En annan aspekt är värmepumpars funktionssäkerhet efter de 6 resp 10 ären. Men därom vet jag intet. Kanske vet andra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.