Hej!

Bor med frugan och lillgrabben på snart 3 år i ett radhus om ca 120 kvm sedan 5 år tillbaka. Har under årens lopp läst mycket på detta forum angående frågor om renoveringar, uppvärmning, el m.m. som har varit till mycket stor hjälp.

Har nu fått ett mystiskt problem som jag inte lyckats hitta svar på i gamla forumtrådar och tänkte därför se om det går att få lite klok aktiv input från forumet.

Vi värmer huset med en gammal hederlig elpanna från värmebaronen, modell VB 9370 D , kopplad till en el-kassett (se bilder).

Pannan har funkat prima fram tills för ca 2 år sedan då jag och frugan upptäckte att den plötsligt började strejka om panntemperaturen (enligt vredet på bilden) ställs in under ca 50-51 grader. Pannan/systemet är igång som vanligt men några effektsteg går inte in, dvs den värmer inte vattnet.

Så fort vredet för panntemperaturen ökas till ca 51 grader eller mer börjar allt fungera som det ska med alla effektsteg. Då vi inte har haft tid/orkat ta tag i detta har lösningen varit att hela tiden ha panntemperaturen på minst 51 grader (och sedan öka om det blir riktigt kallt ute). Under hösten och våren hade det dock räckt att köra med ca 35-50 grader beroende på väder.

Vad kan detta problem bero på? Pannan som sådan funkar som sagt helt utan problem bara panntemperaturen ställs in på 51 grader eller mer. Kan det vara något med själva vredet för panntemperaturen? Det finns annars inga synliga tecken på att något är fel.

Alla funderingar mottages tacksamt!

Mvh
Carlos
 
  • Elpanna från Värmebaronen med kontrollpanel, temperaturvred och varningsetikett.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Äldre elpanna med inställningsvred och el-kassett i ett förråd, dammigt rör och tegelvägg syns.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder

Bästa svaret

Uppdatering: Problemet var vredet för panntemperaturen som är en s.k. potentiometer. Efter att reservdel från Värmebaronen monterats (enkelt byte) verkar allting fungera som det ska igen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.