Jag håller på att installera ett nytt FTX ventsystem i huset. Har en braskamin och en pelletskamin som jag gärna vill ta tillvara överskottsvärmen ifrån. Skall man koppla ihop det med aggregatet eller installera en separat fläkt och fördela värmen.
Mvh/HugoBoy
 
Det går naturligtvis att göra ett uttag mellan tilluftsfläkt och värmeväxlare och på så sätt blanda uteluft med varmluft från kaminrummet ,likt ett miniluftvärmesystem, men är lite fyfy då detta kallas återluft som kanske inte gillas av alla men garanterar åtminstone att eftervärmning av tilluften aldrig behöver gå till.Tilluftsfläkten bör naturligtvis öka flödet motsvarande den mängd återluft som blandas in. Fungerar utmärkt
 
Ok! med lite fyfy menas att OVK gubben kanske har lite synpunkter eller?
Om man drar en separat FL kanal från kaminrummet och kopplar den till intaget, som en typ av förvärme. kan det funka?
Alt. sätter in en överluftskanal från kaminrummet till ex. en WC?
/HB
 
Värmen kommer ju att sprida sig i huset ändå med en FTX-anläggning som är installerad utan specialarrangemang. Om du har tilluftsdon i de rum där kaminerna står kommer den varma luften som normalt lägger sig uppe i taket blandas med den inkommande svalare tilluften och luftens temperatur i rummet blir jämnare fördelad. Denna luft kommer ju sedan att sugas ut via frånluftsdonen och värmen kommer dels att sprida sig i huset och tas tillvara av FTX-aggregatet.
 
Värmespridningen blir med ett vanligt ventilationsflöde mycket marginellt. För att flytta 1 kw (ungefär vad 1 st element ger) behövs ca 300 kubikmeter luft/tim om temperaturen i kaminrummet är 12 grader högre ( vilket tom kan vara möjligt att uppnå) än i de övriga rummen som är berörda av den inblåsta varmluften. Under luftvärmeepoken på 80-talet blåstes in upp till 50-gradig luft, och detta med en mängd luft av minst 3 omsättningar/tim, för att klara en dräglig inomhustemperatur när det var kallt ute. Med facit i hand var detta ett dåligt sätt att värma hus på och idag är det naturligtvis inte bättre.Har själv blåst omkring 1200 kbm/tim i huset under många år (med luft o ljudstörningar) innan det vattenburna systemet tog över distributionen.. Luftsystemet finns dock kvar o används idag istället viss tid för att kyla huset. Att trycka in varmluft i våtutrymmen är förstås inte att rekommendera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.