Har gjort en träningslokal av ett rum i vår ena lada (ca30kvm) . En av väggarna är en stenvägg, närmare metern tjock, de tre andra väggarna är trä/gips med åtminstone lite isolering i. Golvet är bara marksten. Taket har också lite isolering i sig.

I nuläget har vi ingen uppvärmning där, och i vintras (som hade ett par perioder med runt -15 grader, kallt för att vara i Skåne) hade vi ungefär nollgradigt i rummet. Stöttade någon dag med byggfläkt för att inte förfrysa fötterna när vi körde på inomhuscyklarna.

Eftersom vi använder utrymmet några timmar dagligen, och vill kunna göra så även vintertid funderar vi på om det kan vara värt att sätta in en luftvärmepump. Förmodar att det blir en del att elda åt kråkorna, men vi använder som sagt utrymmet en hel del, och känner även att det vore fint att kunna köra avfuktning och kyla delar av året. Ägnar oss åt rätt så högintensiv träning, så det blir rätt så fuktigt beroende på daggpukten.

Skulle vilja kunna hålla åtminstone 10 grader i grundtemperatur.

Antar som sagt att det kan anses vara att elda för kråkorna, och istället köra en värmefläkt när man är där?
Att bättra på isoleringen är kanske också ett förslag, men då bygger det ju på till ett större projekt, och dessutom känns stenväggen och stengolvet som något som i vilket fall kommer förbli oisolerat.
Men vad skulle kunna vara en lämplig VP?
 
Absolut är det en bra idé att installera en luftluftvärmepump om det är bara halvdant isolerat. Minskar energibehovet mycket jämfört med elektriska värmefläktar och väljer ni en grundtemperatur på bara 10 grader så blir elförbrukningen relativt låg. Tycker ni ska välja en modell med steglös temperaturinställning 10 - 30 grader. Då kan vi välja om ni tycker t.ex. 10 grader är lagom grundtemperatur eller kanske 12 eller 14 grader? Mitsubishi Electric har bra modeller. Andra bra fabrikat är Daikin, Fuji/Fujitsu, Panasonic och Toshiba. Låt ett par lokala firmor komma och titta och lämna offert.

Sedan behöver ni förmodligen förbättra ventilationen också. Sätt t.ex. in en PAX-fläkt som har grundflöde samt forcerat luftflöde när ni är där och tränar.
 
  • Gilla
Bänkebänkpress
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.