Hej! Vi gjorde en stuga par år sen, för bara sommarbruk. Men nu kommer vi vara där även vintras, men vi gjorde aldrig någon vinterisoleringen. Vi har bara 5cm frigolit, golv & tak. Men vi har ordenligt sadeltak. Väggar är 45mm timmerpanel. Finns det något bra sätt värma upp stugan på vintern, eller är det bortkastat pengar? Har funderat på oljeelement,kamin osv. Bor i Östergötland, så vintrana här är -10C som max ungefär. Är tacksam för alla tips!
 
Man kan ju alltid värma - problemet är förstås att det kostar en hel del med dålig isolering, och att det kan krävas ganska mycket effekt från elementen. 45 mm timmerpanel är ju inte som att ha osiloerade plåtväggar (som tex en del fartyg kan ha), förutsatt att det är vindtätt iaf, men någon större isoleringseffket har det ju inte.

Det bästa om ni skall börja utnyttja stugan oftare under vintern är förstås att isolera den med iaf 45-95 mm mineralull i väggarna - och också lägga på isolering på tak (har ni ordentliga takstolar borde ni väl få plats med 95-170 mm där iaf ?) och i golv om det går.

Kamin är ju alltid bra för att få en rejäl värme iaf i ett rum -men man får nog elda en del om det är oisolerat.

/K
 
I och med att värmen kommer att smita ut nästan direkt så kanske en billig luftvärmepump ger lägre kostnader än element.

/John
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.