Hej,

Jag har en tanke som jag gått och ruvat på ett tag nu som jag gärna skulle vilja ha lite synpunkter på!
Bakgrund:
Bor i ett hus från 1901 med torpargrund och en liten källare (pannrum + rum för oljetank). Torpargrunden består av 3st delar á ca.50kvadrat vardera. Vid köpet registrerade besiktningsmannen 12% fukthalt i virket i grunden (Mars) och enda anmärkningen han hade var att det fanns en hel del byggspill som borde rensas ut. Jag har varit inne i grunden (som är mycket svår att krypa i) ca. 1gång per år för att kontrollera att allt ser ok ut.
Nu under sommaren har jag noterat att vissa mornar (Augusti) luktar det lite ”gammalt” i ett av vardagsrummen. Jag tog en tur i grunden igen för att mäta och börja rensa ur byggspill. Hittade betongsäckar, plankor m.m. gömt i diverse tegelhögar och i marken. Har fått bort en hel del av detta, men mycket återstår att rensa. Mätte fukthalten i träet till mellan 13-16% med ca. 90% av mätvärden på 15%. Har även satt in RF-sensorer i två av utrymmena i grunden och mäter RF på 45-65% beroende på tid på dygnet.
Jag värmer villan med en kombipanna som nästan uteslutande eldas med pellets. Det finns även två öppna spisar med insatskasseter som jag eldar i dagligen under de kallare årstiderna.
Nu till min fråga!
Pannan som står i källaren har ett fyrkantigt rökrör på ca. 50cm för anslutning till skorstenen.
Min tanke är, att runt detta rökrör bygga en liten ”värmeväxlare” där jag tar luft från torpargrunden, värmer upp den och blåser sedan ut den i grunden igen. Jag tänker att jag på detta sätt får lite gratisenergi från rökgaserna och kan med denna värma upp grunden och få lite varmare golv + minskad risk för mögel i grunden.
Kan detta fungera eller tänker jag fel?

/R
 
Redigerat:
Hur skulle det va om du drog tilluften till pannan från torpargrunden?
 
Jag skulle avråda från att ta luft till pannan från grunden. Du kan få problem om den nya luften kommer utifrån med högre fuktinnehåll. Dessutom kommer du då att få ännu kallare golv. Och det var ju inte det du ville. Du vill ju inte ta luft från huset och leda ner i torpargrunden heller för då ändrar du på förutsättningarna för ventilation i huset vilket kan ge upphov till helt andra problem.

Om du aldrig har fuktighet över 65-70% i luft så skulle jag inte söka orsaken till lukten från ev. fukt i grunden.Kan ju vara andra problem med läckage i vatten och värme system som bör kollas upp. Dock så kan du täcka marken med plast efter att du rensat klart. Själv hade jag en halv lövhög i min grund och den luktade inte kärlek när jag tog bort den.
Extra värme är väl aldrig fel om man tycker att man har råd. Tänk bara på att inte kyla rökgaserna så mycket att du i stället får problem med din skorsten. Tempen i toppen på skorstenen bör vara ca 70 - 80 grader vid eldning.
 
Skall ta och mäta vad rökgaserna har för temp uppe i skorstenen!
Det sitter ett 120mm insatsrör i den kanal som pannan är kopplad till.
Behöver man ändå ha så hög rökgastemp? (det är väl kondensen i "toppen" man inte vill ha => inte ett problem med insatsrör)

Skall ta och inspektera värme/vatten-rören lite närmre nästa gång jag är i grunden och röjer, men jag har ännu inte sett några indikationer på att de läcker.

Men pricipen som sådan - att värma luften och skicka tillbaka den ut i grunden - kan inte orsaka problem?

En risk är väl ökad "ventilation/cirkulation" p.g.a. uppvärmningssystemet, som skulle kunna innebära att mer uteluft kommer in i grunden!?

/R
 
Jag förstår inte riktigt lösningen, genom att höja temperaturen i grunden så skall luften kunna innehålla mer fukt. Men om denna luft sedan kyls av i andra kallare delar (ex grundstenen) så fälls fukten ut där.
Det som övertygat mig är att ha en luftavfuktare som jobbar med den befintliga luften. Att RF varierar över dygnet är inte så konstigt, då temperaturen kanske varierar mellan 3-8 grader i grunden.
Jag rensade själv ut allt organiskt och hoppas klara mig på det. Men med krypgrund känner man sig aldrig riktigt säker.
 
Mitt råd är nog att få ut allt organiskt från grunden och täcka med plast. Sedan kolla vad du får för värden vad gäller fuktighet i luft och byggnadsdelar, kan ju vara så att problemet med ev.lukt också avtar. Om det fortfarande inte är bra så prova med en avfuktare.
När det gäller läckage så kan det vara svårt som fan att hitta, hade det varit stort hade du redan fixat det.... Behöver du fylla på värmesystemet ofta? Om du har en vattenmätare på inkommande vatten så kan du kolla om du har förbrukning även när allt är avstängt. Kräver gott om tid för att kolla dock och en känslig mätare (tryck/flöde).
 
pbengtsson: Tanken är att använda spillvärme från pannan för att värma grunden och på det sättet få lite varmare golv. Det är ingen krypgrund utan en torpargrund, så det drar friskt! Att varmare luft sänker RF är ju samma princip som t.ex. trygghetsvakten och detta får jag ju som bonus på köpet.
Frågan är om det skapar andra problem, då cirkulationen ändras i grunden?

parkway: Det är TRÅNGT i grunden och en väldig massa stötepelare, så att få in plast känns lite övermäktigt i dagsläget. Jag får i så fall ta upp ett större hål i grundmuren så jag kan schakta ur ordentligt och det är ett jätteprojekt!

Plast på marken är ju även en förutsättning för en avfuktare - tyvärr!

/R
 
Ok. Så principen är att värma luften i grunden och ta upp fukt och sedan låta självdraget transportera bort detta. Låter i teorin som en hanterbar ide.
Men om huset stått sedan 1901 utan problem är nog orsaken till lukt någon annan (fuktproblem borde visat sig innan om du inte gjort om något i bjälklaget). Det kan vara så att golvet är inte helt tätt, detta gör att luft från grunden tränger upp i vardagsrummet vid ex vind eller temperaturskillnader, med tanke på vilka material de använde då till trossbotten så kan det vara att vatten uppifrån (boning?) har fuktat bjälklaget. Testa genom att köra in en byggfläkt i grunden och undersök om lukten blir starkare då pga övertrycket.
 
pbengtsson: Har inte provat fläkt, men har istället skapat ett övertryck i bostaden genom att elda ordentligt i de öppna spisarna. Doften försvinner då helt. Att doften kommer från grunden är jag ganska säker på, då den bara finns där gliporna i golvlisterna är som värst!
Att täta golven (listerna) har vi blivit avrådda från att göra. Enligt besiktningsmannen så behövs dessa glipor för cirkulationen och att det är bättre att elda lite extra och "förlora" värme till grunden.
Att värmen kan ta sig ner i grunden tror jag fungerar. Idag är det t.ex. 24grader och RF 50% i bostaden - 20grader och RF56% i grunden.

Det blir nog till att rensa ur grunden på att organisktmaterial först, för de cementpåsar jag hittade mot marken luktade inte mumma!

/R
 
Fukt är en hel vetenskap, det finns massor av lösningar men man måste lista ut orsaken. Mitt råd är att anlita en expert på området och vekligen gå till botten med problemet. Det finns massor av kunskap inom området. Det du beskriver är inget ovanligt och jag förstår dina tankar, men jag tror att det finns bättre lösningar då man väl kommit underfund med vad som är felet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.