Anna_H skrev:
Men för oss är det väl bara positivt med en så hög värdering som möjligt med tanke på att vi då får bättre lånevilkor?
Banken gör flera värderingar. De börjar med en preliminär värdering utgående från era ritningar. Denna värderingen ger er inte så mycket bättre eller sämre lånevilkor utan fungerar mer som grund för att banken ska kunna avgöra hur mycket pengar den kan låna ut till er. Min erfarenhet är att banken medvetet håller nere denna värderingen och inte gärna låter den överstiga produktionskostnaden för huset (om man köper nyckelfärdigt eller nästan nyckelfärdigt).

När sedan bygget är klart gör banken en slutlig värdering och det är den som avgör vad lånevilkoren kommer att bli vad det gäller topplån och bottenlån. Den slutliga värderingen vill man ha så hög som möjligt eftersom det ger mindre (eller inget) topplån.
 
Det är extremt ovanligt att det nybyggda huset värderas lägre än produktionskostnaden .. iaf i Sthlm´s trakten, utanför sthlm kan det variera.
 
Anna_H skrev:
Man lägger väl inte på tomtpriset på produktionskostnaden och får ett värde?
Värderingen görs på hela fastigheten. I och med att banken tar fastigheten som säkerhet så räknar de in rubbet när de gör värderingen. Den preliminära värderingen blir då antagligen kostnaden för tomten plus produktionskostnaden för huset. Skulle det vara så att ni fått tomten under gällande marknadspris så kan ni låta få den värderad och därmed få ett bättre läge jämtemot banken.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.