Vi har för några år sedan köpt ett hus byggt 1957. Hela huset behöver upprustas och vi går nu i både renoverings- och tillbyggnadsplaner.

Huset är på 76 kvm idag, 3 rum och kök. Ett badrum med dusch. Allt är slitet. Nyast inredningsmässigt är nog badrummet från 80-talet. Köket är original.

Vi ska bygga ut ca 30 kvm. Vardagsrummet ändrar riktning. Köket blir större inom befintligt hus. Det tillkommer ett sovrum i utbyggnaden, samt en del av vardagsrummet. Inne i huset flyttar och förstorar vi det lilla badrummet. Det blir större kök samt nytt kök. På ovanvåningen har vi tänkt oss att vi ska bygga en toalett. Eller ett badrum. Vi velar lite. VI har alternativet att vi även kan duscha i källaren i en duschkabin. Jag kommer aldrig mer göra det när badrummet är fixat, men alternativet finns. Samtidigt är vi fyra personer i familjen. Så ytterligare en toalett behövs. Men behöver vi verkligen duschen och de kostnadsökningar det medför när vi bygger där uppe? Kan det vara värt det i framtiden när vi säljer att vi har två badrum kontra ett badrum och en toalett. På bottenvåningen har vi tänkt få plats med både dusch och badkar. Enbart dusch på ovanvåningen. Vatten ska ju ändå upp. Och avlopp. Kanske inte blir så mycket krångligare med en dusch också. Förutom bättre tätskikt då.

För jobbet ska vi låna pengar på banken. Deras mäklare ska komma och värdera huset idag och värdera vad det blir värt efter allt är gjort. Hur tror ni de ser på saken?

Hur hade ni resonerat? Kostnad idag kontra möjlig värdeökning?
 
Det är ju självklart att en extra dusch ökar värdet mer än bara en toalett...
Gör ni det enklare behöver inte kostnaderna bli så mycket större för ett badrum...

Handfat, toa och vatten behöver ni ändå. Tätskikt på golvet är krav och det spelar inte någon roll om det är toa eller dusch, det är samma.

Det som då "fördyrar" ett badrum jmf med en toa är att du behöver ha en golvbrunn. En golvbrunn kostar inte mycket extra och det är även bra att ha i en toa om man vill kunna spola av golvet.

Lägger ni målade väggar istället för kakel sparar ni in en hel del också (tätskikt för målade väggar är mycket billigare och enklare än för kakel).

En dusch i sig är inte jättedyr och en stång för draperi om man vill göra det billigt. En duschkabin är ju förstås bättre/säkrare men behövs egentligen inte.
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Aha.

Kan man alltså kakla på väggen i duschen, ha våtrumsmatta på golvet och sedan måla väggarna med våtrumsfärg? Eller lämpar sig måleri bara om man ska ha toalett?
 
T
KbyH skrev:
Aha.

Kan man alltså kakla på väggen i duschen, ha våtrumsmatta på golvet och sedan måla väggarna med våtrumsfärg? Eller lämpar sig måleri bara om man ska ha toalett?
Ja, inga problem att göra så som du har tänkt!
 
Du behöver inte kakla alls, du kan måla hela badrummet.
 
Fast med tanke på värdeökning är det förstås så att ett kaklat badrum höjer väldigt mycket mer än ett målat. Kakel i duschen och målat i övrigt kan dock vara en bra kompromiss.
 
Självklart ett extra badrum kontra toalett. Mer kostnaden torde vara marginell om ni ändå måste göra allt (dra rör osv). Badrum på varje plan är definitivt värde höjande. Dock behövs ju mer plats om man ska in med dusch. Har ni det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.