C
Har en så kallad tjänstefördelare från openuniverse med 4 uttag med olika färger i ett av husen. Blått och grönt är tydligen bara för TV. Rött och gult är för Internet. Har även en drygt 100 meter lång kabel från det röda uttaget till ett annat hus. Tänkte använda en vanlig router i det gula uttaget för det husets behov. Nu ska jag välja internetabonnemang. Antar att det vore bäst att få (minst) 2 fasta IP-adresser; en till routern i det gula uttaget och en till vad man nu tänkte ansluta i det andra huset. Där tjänstefördelaren sitter kommer det att tittas på TV via Internet. I det andra huset ska det gå att interagera via Internet med program som körs på andra datorer. Därför ska svarstiderna vara så korta som möjligt. Bland de alternativ som presenteras står inte mycket om villkoren. Bara på ett av alternativen står det "En Fast IP". Vilka abonnemang är ändamålsenliga. Har någon erfarenhet av liknande installation?
 
Varför vill du ha flera IP-adresser?
Det spelar i praktiken ingen roll hur många interna adresser du har, en adress utåt räcker.
Och det interna nätet kan du sektionera lite hur du vill ändå.

Leverantörerna hittar ändå rätt genom NAT = Network Address Translation, som din router sköter om.
 
C
Tänkte slippa ha en router som är gemensam för båda husen. Tänkte bara ha tjänstefördelaren gemensam eftersom den har två nätverksportar. Borde fungera med BITCOM om inte lokala stadsnätet skulle vara för dåligt.
 
Du vill använda 2 routrar så det blir 2 olika nät utan åtkomst av varandra.
Har din leverantör båda eller endast ena porten aktiv?
Vad är anledningen att du inte vill dela router mellan husen?
 
Med tex en USG (Unifi Security Gateway), https://www.ubnt.com/unifi-routing/usg/ så går det att skapa två (faktiskt fler) separata LAN som inte kan prata med varandra men som kan prata med WAN.

En USG eller Edge Router Lite kostar ca 1000-1500kr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.