Vi har en gammal matkällare med lucka i köksgolvet. Enda ventilationen är en ventil som går ut via ett ca 1 meter långt rör.

Det har varit (och är) väldigt fuktigt där nere, och vi har ännu inte vågat börja använda den som matkällare, utan funderar på att först skaffa en avfuktare. Problemet är att hitta rätt variant.

(vi ställde i höstas ner två blomlådor med pelargoner som vi tänkte låta övervintra där nere. Tre veckor senare upptäckte jag att blommorna var helt uppätna av mögel. Tjockt med svart mögel på blommorna. Kan bara tänka mig hur mat skulle se ut om vi skulle ställa ner något).

Jag har läst en del på den här sidan:
http://www.lfs-web.se/valja-avfuktare.htm

Där står bland annat att kondensavfuktare fungerar bäst över +15 (och helst +20) grader. Nu har jag inte koll på vad det är för temperatur där nere, men det lär knappast vara 20.. Skulle gissa på mellan 5 och 10 grader. Inkommande vatten, samt varmvattenberedare står där nere så det ska inte vara minusgrader i alla fall.

Källaren är kring 10 m2 och har avlopp.

Sorptionsavfuktare verkar mer lämpad för de temperaturerna, men de verkar dra mer ström, och dessutom blåses varmluften ut till kråkorna. Dock finns en stor fördel: mögelsporer och annat otyg kommer inte in i huset, då det skapas ett undertryck i källaren med en sådan apparat.

Pratade häromdan med en granne som också har avfuktare i källaren. Han visste inte vad det var för sort, men då han regelbundet behövde tömma en behållare med vatten tyder det på en kondensavfuktare.

Jag funderar också på varianten "Kombinerad Kondensavfuktare & Sorptionsavfuktare". Kan det vara något?

Någon som har erfarenhet av dessa avfuktare?

EchoDry avfuktare
http://www.lfs-web.se/echodry-avfuktare.htm

Mitsubishi Q Dry Low Temp Avfuktare
http://www.lfs-web.se/q-dry-low-temp.htm
 
Redigerat:
1) Börja med att skaffa en kombinerad termometer/hygrometer med trådlös utedel
2) Mät temperaturen och luftfuktigheten, helst under ett helt år
3) Fundera på vilken avfuktningsmetod som passar bäst

Kondensavfuktare med R134a fungerar helt ok mellan 5 till 10 grader, men inte kallare. T.ex. DS12!? Ska ju vara matkällare så ni vill inte värma mer än nödvändigt
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.