Är på gång att dra igång en köksrenovering. Försöker tänka igenom och förbereda så mycket som möjligt innan vi besöker IKEA, där vi ska beställa köket. Tacksam om någon kan bidra med sitt kunnande och erfarenhet. 🙏

Huset är byggt på 40-talet. Nuvarande kök är gissningsvis från 90-talet. Väggskåpen har annan höjd än dagens IKEA-skåp. Spis/fläkt och diskbänk/diskmaskin kommer att vara kvar på samma positioner som nu.

1. Jag undrar hur väggskåp monteras (skena?) och hur man gör om det inte finns träbalk på rätt ställe.

2. När det dyker upp problem vid köksrenovering, vad kan det vara (de vanligaste sakerna)? Vi flyttar som sagt varken VA eller ventilation.

3. Vi kommer att riva själva, men köpa in hantverkare för installation. Brukar det vara bäst att använda IKEA:s partners eller andra företag?

4. Vilka ytterligare saker ska man tänka på eller kolla upp i tidigt skede?
 
Redigerat:
BirgitS
1. Vanligen finns det stående regler med 60 cm avstånd som man kan använda för att sätta upp skenan. Eller så är det en putsad plankvägg, vanligt på 40-talet, och då skruvar man med långa skruv i planken. Eller så är det en murad vägg (tegel, lersten etc.) och då kan man behöva kemankare för att sätta fast skruvarna.
Ni kommer väl att se hur det är gjort tidigare när ni tar ner befintliga skåp.

3. Ikea har åtminstone tidigare använt Peab i stora delar av landet och det finns nog blandade erfarenheter av dem i trådarna.
Ni monterar väl ihop skåpen och lådorna själva för annars blir det dyrt.

4. Låt processen ta tid, gå igenom och få en ritning med offert från en av Ikeas köksplanerare, åk hem och fundera vidare i ett par veckor och beställ sen köket med de ändringar ni kommit fram till genom köksplaneraren.
 
  • Gilla
PellePalle och 2 till
  • Laddar…
2 När man tittar på ritningar så blir man lätt fixerad vid att alla linjer ska va raka, samma bredd på över- och underskåp och samma höjd på alla lådor så man får raka linjer, både lodrätt och vågrätt. Om det handlar om ett litet parallellkök så är det inte alls viktigt. Det är inget man tänker på sen i den typen av kök.

Avstånd till tak så inte skåpdörrar slår i taklampan när man öppnar dörrar. Även avstånd till vägg så luckor och lådor inte skrapat i..

Hellre 2 st 30 luckor än 1 st 60 lucka så öppna skåpluckor inte tar upp hela köket.

Om nuvarande planering är bra så fundera mer än 1 gång innan du ändrar till nåt helt nytt.

Bygg bort dammsamlarhyllor om det går.

Sätt inte mikro för högt upp.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
En sak till. Se över elen. Det är inte säkert att nuvarande el till spis eller häll och ugn är rätt. Köksfläkt.

Tänk även på belysning och eluttag. Takbelysning, bänkbelysning, kanske belysning i skåp eller lådor, adventsbelysning, mysbelysning eller vad du nu kan komma på. Det är nu du har chansen.
 
  • Gilla
M a l i n
  • Laddar…
Om du inte tidigare har haft avstängning av vattnet till diskmaskinen behöver du kanske fundera på hur det skall lösas.
Dagens kylskåp kan ha andra krav på nischbredd och hur de ska monteras bredvid varandra. De kan använda sidorna för att avleda värmen.
Ny diskmaskins- och ugnslucka kan eventuellt sticka ut längre när de öppnas. Kan spela en roll i ett trångt kök.

/Höghus
 
  • Gilla
vickan11
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.