Hejsan,
vi har köpt ett hus som vi får tillträde till i Augusti-09. Det är ett souterränghus med ca 95 kvm i varje plan + vidbyggt garage. Huset har en låg driftskostnad idag. Nuvarande värmesystem består av en gammal oljepanna som ej körs på olja, men som har en elpatron. En tillkopplad luft/vatten-värmepump (CTC) står för merparten av värmeproduktionen under året. Separat varmvattenberedare. När utetemp blir så låg att värmepumpen inte fungerar så slår nuvarande ägare på elpatronen i den gamla oljepannan manuellt.

Vi har konstaterat att ventilationen måste förbättras av två skäl: 1) besiktningen flaggade för ev framtida fuktproblem på vinden 2) huset har ett något för högt radonvärde. Förmodligen har huset, som byggdes 1969, fått sämre ventilation med åren pga av utbytta fönster och att oljeeldning har upphört. Det finns möjlighet att dra frånluftsventilation från alla våtutrymmen via vinden och ner genom en garderob till pannrummet. Ett nytt badrum ska läggas vägg i vägg med pannrummet i källaren. I det rummet är det idag tvättstuga, men den kan flyttas till det stora pannrummet när oljetanken är borta - för den hade vi tänkt ta bort.

Vi vill också lägga golvvärme i flera rum i källaren; 30 kvm tonårsrum + 12 kvm nytt badrum och ev ytterligare 30 kvm allrum. Det känns mest naturligt med vattenburet, eller kan det vara idé att köra el? (trägolv förutom i badrum)

Jag har läst om olika produkter och lösningar, t ex Comfortzone som verkar smart. Men blir då den befintliga luft/vatten-pumpen överflödig? Och egentligen är väl inget av de systemen optimalt när det är som kallast ute? Eller ska vi skaffa en modern elpanna som funkar bra ihop med befintlig värmepump och lösa ventilationsfrågan separat, med eller utan luftvärmeväxlare? Ska vi slänga ut varmvattenberedaren?

Familjen som flyttar ut är två vuxna med tre små barn. Vi är två vuxna och en tonåring.

Om ni har idéer eller tips så tas det tacksamt emot. Tanken är också att ta dit en radonkonsult och göra en ordentlig mätning innan vi går igång med några förändringar. Det gjordes en mätning för flera år sedan som visade årsmedelvärde 280 bq i källarplanet. Man kan tills vidare anta att det i huvudsak kommer från byggnaden som har blåbetong i konstruktionen.

Tack på förhand! :D
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.