Hej

Det står i detaljplan att bostadshus får vara max xxx m2 och komplementbyggnad max yyy m2. Vad räknas då ett inglasat uterum som? Det sitter ihop med huset men är ej vinterbonat.
 
Jag vill bestämt minnas att en komplementbyggnad definieras som "fristående". Så ett uterum som sitter ihop med huset är inte en komplementbyggnad i alla fall.
 
Det har jag för mig också, men det känns ju inte heller som att det är en del av bostadshuset trots att det sitter ihop.
 
D
Om det inte är vinterbonat så räknas det som biyta, men jag tror det skall räknas med i byggytan om det är det du efterfrågar.

http://www.mittbygge.se/Bygga/Vanliga-atgarder/Att-tanka-pa-Inglasat-uterum/
Inglasning av uteplats i direkt anslutning till huset
Inglasning av en uteplats under tak, i direkt anslutning till ett hus, kräver bygglov eftersom det räknas som en tillbyggnad. Som tillbyggnad räknas allt som ökar en byggnads volym. Tänk på att det måste finns byggrätt för det tilltänkta inglasade uterummet yta.


Möjligtvis att bygglov-texten passerat bäst-före-datum, men skulle inte tro att det som handlar om byggytan har förändrats.
 
Redigerat av moderator:
tommib
Men man ska inte glömma att man får bygga till huset med 15kvm enligt attefallsreglerna. Detta är helt separat från extrahuset på 25kvm som man också får bygga. De säger också att man får bygga en eller två takkupor. Allt utan bygglov, men det kan krävas bygganmälan.
 
Allt som är tak eller väggar och tak som byggs samman med en befintligt konstruktion är en tillbyggnad. Den belastar byggrätten som du har enligt gällande detaljplan. Det vanliga är att byggrätten begränsas av byggnadsarean ( de som skapar skugga på marken eller står på marken) och höjden.

Attefall är ett alternativ ifall du har redan nyttjat maximal byggrätt. Då behöver du som tommib skrev endast ansöka om startbesked men fortfarande samma ritningar som ett vanligt bygglov.
 
Men om det då står i detaljplan att bostadshus får vara max 130 m2 och komplementbyggnad max 30 m2 och vi har ett hus som som är 130 m2 samt ett garage på 30m2 får vi då inte bygga till ett 20m2 ej vinterbonat uterum för att det räknas till bostadshuset?
Tycker det här är väldigt snurrigt.
 
tommib
Nej, det får ni inte. Men ni kan bygga ett på 15 kvm. Och ett attefallshus på 25 kvm.
 
  • Gilla
hanbch
  • Laddar…
så uterummet räknas som bostadshus fast det ej är vinterbonat?
 
  • Gilla
hanbch
  • Laddar…
tommib
Man brukar prata om byggnadsarea i bygglov. Det innefattar både boyta och biyta. Enklaste är väl att höra av sig till stadsbyggnadskontoret och fråga.
 
Byggnadsarean gäller oavsett om de vinterbonat eller ej så är det en konstruktion som kräver bygglov o ni har maxat byggrätten enda möjligheten är ifall avvikelser har godkänts tidigare på den detaljplanen med avseende byggrätten.
 
Amar skrev:
Byggnadsarean gäller oavsett om de vinterbonat eller ej så är det en konstruktion som kräver bygglov o ni har maxat byggrätten enda möjligheten är ifall avvikelser har godkänts tidigare på den detaljplanen med avseende byggrätten.
Nej, det är inte enda möjligheten. Någon avvikelse måsta vara den första. Det man kan göra är att ta fram alla ritningar som behövs, be alla grannar runt omkring att underteckna ritningarna och en skrift som säger att de godkänner ritningarna och inte har något att invända emot ett bygglov. Gå till stadsbyggnadskontoret när de har besökstid och prata med den berörda stadsarkitekten, lyssna på vad denne säger och var maximalt tillmötesgående, om denne säger nej, så fråga vilka möjligheter som finns, vilka eventuella ändringar eller tillägg som skulle kunna skapa en möjlighet. För vissa är det viktigt att få vara med och bestämma.Så kan det kanske gå vägen. Det kan också ibland vara till hjälp att anlita en arkitekt för att bistå med ritningarna, de har inte sällan redan "en fot inne" hos stadsarkitekten.
 
Dock finns de ett mindre problem med att vara den första avvikelsen... Vi har fått en ny Plan- och bygglag som gäller från 2011. Den ger mycket mindre utrymme för "mindre avvikelser". Ett överskridande av byggrätten med 30 kvm och maxgränsen är 130 är inte liten. Mindre avvikelse brukar vara 5-10 %, i detta fall 6,5 - 13 kvm. Ifall detta kan kombineras med en attefall tillbyggnad så kan de blir 21,5- 28 kvm.
Att lyckas få 30 kvm som en mindre avvikelse blir svårt ifall det går så är det positivt att du får ett uterum, du skapar möjlighet för alla på samma detaljplan att bygga ut sina hus med 30 kvm oavsett ifall de vill ha tex ett uterum, vardagsrum eller kök.... Sedan finns alltid möjligheten att bekosta detaljplaneändring dock är detta en dyr historia.
 
  • Gilla
hanbch
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.