Hej. Jag har ett tak på 130kvm som behöver nytt tegeltak.
Jag tog dit 5 hantverkare men fick bara offert från en person, och han skrev att materialet gick på 126000kr inkl moms. När jag googlar ser jag att tegelpannorna bör gå på 25000kr, vad är resten för kostnad? Själva arbetet skulle gå på 88 tusen.
Enl mailet har han räknat med tegel, tegelläkt, plast, vindskivor, skorstensbeslag, ställning och bod.

Tycker ni det låter vettigt? Tacksam för input.
 
Låter absolut inte rimligt med så hög materialkostnad, arbetskostnaden kan jag inte uttala mig om. Se till att få pris från någon annan också.
 
Låter ganska okej tycker jag. ingår ju ställning så ingen ramlar ner, kostar säkert 15-20 tusen att hyra. Arbetstiden 1,5-2 veckor. Containerhyra. Själva matrialet kostar väl 30-40tusen. Kostnader firmabil.
 
126000kr + 88000kr ?? det låter horribelt för 130kvm....
Jag och mina två bröder har bytt tak nu i höst..för 240kvm tegel, läkt, papp, vindskivor samt 100kvm råspont som vi var tvungna att riva upp till en totalkostnad på Matrl på ca 80000kr..då är allt plåtarbete inkluderat i den summan....rännor; skorsten osv...sen att vi tillsammans (3pers) la ner ca 200timmar fär räknas som present åt våran mor..;)
 
Låter mycket..
Du har inte skrivit "papp" i din förklaring men det kanske är plasten.

Har du fått nån uppställning på material och arbetskostnad?
 
Läste lite fel:surprised:
 
Remne skrev:
126000kr + 88000kr ?? det låter horribelt för 130kvm....
Ja, du har fattat rätt. 126tusen för material.+ 88 tusen för arbete, men rotavdrag ska man kunna få med, så då blir det 44 tusen. Totalt för arbete och material: 170 000kr.

Just materialkostnaden tycker jag verkar hög. På papperet har han skrivit att material är: Nytt lertegel, Ny tegelläkt, Underlagsplast, Nya vindskivor, Skorstensbeslag, Ställning, Bod

Ja, jag hade gärnat haft fler bud men jag bor i Jämtland och här är det ingen konkurrens och inga hantverkare verkar ha tid eller lust att byta ut gammalt tegeltak.
 
Redigerat:
170 för 130 kvm är inte ett rimligt pris även om du bor i Jämtland. Jag tror att kvm priset är under 1000 lappen iaf.
Om det inte är massa ränndalar och genomföringar så går det relativt snabbt att lägga om ett tak.

Lite snabbt räknat skulle jag gissa på följande.
Ställning 1-2 dagar * 2 (uppställning och demontering)
Riva det gamla 2-3dagar (beroende på om teglet skall sparas eller kan kastas direkt i en container samt hur pappen under ser ut om den klarar att hålla tätt medans man lägger ny. Sen vart man ska göra av den gamla tegel läkten)
Ny papp 1 dag
Läkta 2-3 dagar (beroende på antalet ränndalar)
Lägga teglet 3-4 dagar
1-2 dagar för montering av fågellist,fotplåtar,nya vindskivor m.m.

Sen kan det ju vara svårt att komma åt med lastbilen så man inte kan lyfta upp teglet vilket då tar längre tid. Och man kanske får bära soporna till containern längre bort.
 
En rulle underlagspapp (MB380)kostar om jag inte minns fel 640:- för 30kvm ca.
Och tegelläkten kostar runt 4-5 kr har jag för mig .

En snabb googling gav följande:
Kvm pris färdigt tak betong 400:-
Och tegel 540:- .
Jag tycket skillnaden var liten med tanke på att lertegel är nästan 3 gånger så dyrt som betong..
 
Det är lite frågan hur bråttom du har också? För att få tag i bra hantverkare så är det som vanligt min åsikt att man ska ligga ca 8-12 månader i förväg med större jobb. Du får helt enkelt ett bättre förhandlingsläge och fler vettiga att välja på.

Det finns ett antal takfirmor i Jämtland men tyvärr bara ett fåtal som är riktigt duktiga i mina ögon och de har också fullt upp. Sist jag pratade med mitt första alternativ så har de fullt till och med oktober nästa år. Jag kan tyvärr inte ge någon rekommendation då han inte tar nya kunder utan räknar med att ha jobb nog med sin egen kundstock tills pension om 8-10 år.

Men det finns många
Takläggarn
Heta arbeten
Km bygg
Miljöteknik
Taksak
Frösö byggnadsplåtslageri
Per Johan Sjöberg

Mfl
Men obs ta inte det som att jag ger referens till dessa utan nämner bara några av de som åtminstone verkar och verkat i länet och är anlitade av många
 
Tack för alla svar!
Ja, sophanteringen är inte medräknad i de där 170 00kr står det längst ned i offerten.
Teglet ska inte sparas utan slängas. Under teglet ligger spåntak. Om det ska ligga kvar el tas bort har de olika svar på, men det är ändå ingen materialkostnad att ta bort det, utan arb-kostnad?
Takläggarn och Heta arbeten är inte intresserade. Heta arbeten sa att de skulle kosta runt 250kkr mellan tummen och pekfingret innan rotavdrag , men en riktig offert vill han inte ge om jag inte är riktigt intresserad. Takläggarn ville inte ens komma ut och titta.
Bråttom har jag inte direkt. De som var där och tittade sa att de hade tid att göra det i vinter men de verkade ju upptagna och jag fick bara offert från 1 av 5.
 
Tyvärr är det lite så att ett företag i Östersundsområdet som har tid innan maj för ett takbyte hade gjort mig nervös. Det ligger många stora jobb i orderstocken plus en ganska stor mängd försäkringsärenden så alla seriösa har kalendern fulltecknad.

Gällande takläggarn och heta arbeten så dras båda med lite personalproblem (sjukskrivningar) som de inte vill tala om. Så jag är inte förvånad att de är restriktiva mot nya kunder. Däremot var bådas arbetsledare ute och la offert på tak senast förra veckan hos en större kund
 
Redigerat:
kinglolle skrev:
Tyvärr är det lite så att ett företag i Östersundsområdet som har tid innan maj för ett takbyte hade gjort mig nervös.
Ok, tack. Jo men de var och tittade i juli 2012 och jag frågade när de hade tid och alla sa att de har tid under vintern, men om så inte var fallet kunde de ju säga att de inte har tid förrän aug 2013 el nåt, istället för att säga "vintern" och sen inte ens skicka offert. Så jag förstår att de inte är intresserade för de har roligare jobb att ta istället.
 
Om det bara är ett tak rakt upp och ner och utan massa konstiga genomföringar osv så tycker jag att man ska klara göra det för 140 inkl moms då är det 2 kupig tegelpanna och nytt ända ner på takstolarna så tom råsponten ska vara byt i det priset. Samt en YAP2200 papp.
 
CarlMagnus skrev:
Om det bara är ett tak rakt upp och ner och utan massa konstiga genomföringar osv så tycker jag att man ska klara göra det för 140 inkl moms då är det 2 kupig tegelpanna och nytt ända ner på takstolarna så tom råsponten ska vara byt i det priset. Samt en YAP2200 papp.
OK tack. Det är bra att höra att fler tycker 170 tusen är dyrt. Framförallt är det alltså materialet jag tycker är dyrt men de lägger väl på 100% på det så de ska tjäna mer. Låter väl så illa att de tar 1000kr/h egentligen för arbete per gubbe.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.