Bob_the_builder
I ett tidigt skede av planeringen var det aktuellt att spränga bort en klack i liknande storlek på vår tomt. Då varierade priserna mellan 2500 och 6000 kr. Detta är dock utanför 08-området, men inte så långt därifrån. Till det kommer schaktning.
 
Hej

Här är prisuppgifter från 2 sprängare.

Etablringskostnad 5000

Ytsprängning 470-500 /enhet (inkl schaktning)

Besiktning av hus (50m2 område),sotare och tryckmätare 7000-10000 / hus

Trädfällning 500/st

Hoppas dessa siffror ger dig en uppfattning. Om det finns andra som har några andra siffror ...
 
Att spränga nära ett befintligt hus, t ex för att förbättra dräneringen runt grunden där marken består av berg - hur mycket dyrare blir det i grova drag? Blir det dubbla priset eller ännu mer?
 
Jag lånade en kompressor av kommunen, borrmaskiner av en kompis och så hjälpte två andra kompisar till att borra och spränga, vi borrade och skjöt i två dagar 70-80 hål, dom ville ha en flaska Macallan för besväret, generös som man är så fick dom varsen flaska ;D

Drygt 1000 kr + mat och fika i två dagar alltså ;)
 
Ö-byggaren skrev:
Jag antar att dina kompisar hade tillstånd och kunde plocka ut dynamitgubbar, fixa tillstånd m.m.?? Såna kompisar växer inte på alla byggherrars träd - du är lyckligt lottad!
Fadern till den ena säljer sprängämnen så priset var ju "rätt" ;)
Tillstånd var aldrig aktuellt eftersom det var utanför stadsplanlagt område !
 
Visst kan man göra saker själv. Det tunga momentet är borrningen. Fungerar hjälpligt med en bensindriven borr typ Cobra som man hyr för några hundra om dagen. Lite snabbare går det med en tryckluftsdriven borr och kompressor. Lite dyrare men går betydligt fortare. Detta jobb är dock inget för en kvinna, utrustningen väger en hel del. Sedan införskaffar man snigeldynamit, finns lite olika att välja bland, snigamit, demex osv. Kostnaden blir avsevärt mindre än om man ska leja bort jobbet och besiktning av grannhusen behövs inte, men man får slita desto mer själv. Sedan finns det sprängämne att köpa utan licens, osäker dock på om det fungerar på berg. Man borrar, fyller hålet med vatten, laddar med en sprängpatron som utlöses med ett snöre, lägger en matta över hålet och drar i snöret från säkert avstånd.

Ett sista alternativ om det går att komma till utan problem är en grävmaskim med hammare. Är det berg som ska tas bort nedåt, typ en rörgrav så fungerar det inte. Men är det en bergsknalle som sticker upp så knackas det snart bort. Kostar ca 700:-/timme.

 
Bob_the_builder
bmwturbo skrev:
Detta jobb är dock inget för en kvinna
Du menar, ..."för den som inte är så stark", va?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.