Är det inte säljaren som ska bekosta det? om du köper den där tomten behåll HELA, fatta vad ballt inte en granen så långt ögat når...
 
NÄ inte granen... Granne ska det vara ;D
 
Ring lantmäteriet och fråga. Häromåret justerade de sina priser så att en vanlig tomtavstyckning hamnade på 13 000 kronor.
 
Saxat från www.lantmateriet.se:

Nya avgifter från och med den 1 januari 2003
Kostnaderna för lantmäteriförrättningar betalas av berörda sakägare. Avgiften kan antingen vara ett överenskommet fast pris, som lantmäterimyndigheten lämnar när detta är möjligt, eller debiteras enligt löpande räkning (tidersättning) när sakägare inte önskar anta det fasta priset.

Baspriser för några typer av förrättningar:
Avstyckning av en tomt mindre än 5000 m², med fältarbete:
13 000 kr inom detaljplan,
15 000 kr utom detaljplan.
Fastighetsreglering mellan två fastigheter där den överförda arealen är mindre än 5000 m², med fältarbete: 13 000 kr.
Vissa enkla fastighetsregleringar mellan två fastigheter där den överförda arealen är mindre än 3000 m², utan fältarbete och på vissa villkor: 6 000 kr.
(Regionala prisskillnader kan förekomma).

Timpriser
För förrättningar som debiteras enligt löpande räkning finns två timpriser:
Förrättningslantmätare: 1 050 kr i timmen
Biträdande handläggare: 700 kr i timmen
Särskild expertkompetens: 1300 kr i timmen.

I timarvodet för förrättningslantmätaren inkluderas även andra kostnader såsom arbetstid för allmänna råd och upplysningar innan ärendet har påbörjats och för åtgärder efter förrättnings avslutande såsom aktrensning, expediering och arkivering. Timarvodena inkluderar även kostnader för restid, markeringsmaterial, transporter av utrustning, användning av dyrare hjälpmedel samt datakörningar och system-förvaltningskostnader. Utöver tidersättning kan tillkomma avgifter för t.ex. sakkunnig, anlitande av underleverantör, hyra av sammanträdesrum på förrättningsstället.

Olika ärenden kräver olika arbetsinsats
Det är ärendets omfattning som avgör priset. Typen av förrättning och storleken på berörda fastigheter har betydelse för arbetsinsatsen. Men det kan också finnas problem och svårigheter som gör att förrättningen tar mer tid – exempelvis krånglig fastighetsindelning, oklart planläge, belastande rättigheter, tekniska svårigheter vid mätning eller att sakägarna inte är överens.

Ibland kan olika hinder medföra att en förrättning som sökts inte kan genomföras. Då debiteras det arbete som redan utförts.

Du kan påverka priset
Du kan påverka priset genom att själv delta i förrättningen – t.ex. genom att skaffa fram vissa handlingar eller hjälpa till vid mätningsarbeten.

Betalning
Lantmäteriets betalningsvillkor är 30 dagar netto. Därefter debiteras ränta med gällande diskonto plus åtta procentenheter.
Alla förrättningstjänster är momsfria.
 
Hmm. Jag har funderat på att stycka av Skåne.
Kan det kosta? :)
 
KarlXII skrev:
Hmm. Jag har funderat på att stycka av Skåne.
Kan det kosta?  :)
Kommer inte kosta ett dyft, du komer till och med att gå med vinst, Karl 12. ;D ;D ;D
 
KarlXII skrev:
Hmm. Jag har funderat på att stycka av Skåne.
Kan det kosta?  :)
Det är väl det som "Spettets vänner" håller på med. Fast på ett lite mer handfast sätt. Du kanske skulle försöka bli medlem där.
 
Vi ska avstycka en tomt i Örnsköldsviks komun på ca 3500 kvm,de har en fast avgift 13000 kr
 
Nybyggaren,

General Failure har gett ett så bra svar som det går utan att få offert från Lantmäteriverket. Jag är själv i processen att stycka av mark (för att sälja) strax utanför Uppsala.

Du kan påverka priset som det står i General Failures inlägg. Dessutom genom att se till att det är siktröjt mellan tomtpunkterna och genom att vara hanräckningshjälp (bl.a hålla mätpinnen). Priset styrs också genom hur din tomt ligger och ser ut. Hur många gränspunkter skall sättas ut (Är din tomt en triangel, fyrhörning, femhörning...). Kan du använda befintliga tomtpunkter?

Slutsats: Du måste begära offert.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.