Vi köpte i somras ett hus på den österbottniska landsbygden byggt 2006, under sommaren och tidiga hösten märktes ingen. Men nu har ett fönster på vinden börjat samla rikligt med kondens på yttre glasen mellan bågarna. Nu när det är kallt fryser den till is. Har försökt täta med nya lister, men verkar bara blivit värre, observera att de små "vädringsfönstren" vid sidan om inte har några som helst problem trots att de sitter i samma karm. Vad kan ja göra åt saken? Yttrefönstret sitter i en aluminiumram om det spelar någon roll, annars är karmen i trä.
 
  • Dimmigt fönster med kondens, vit fönsterkarm, natt eller mörk utsikt, inomhus, möjlig kall temperatur utanför.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Inomhus fönster, öppna, reflektioner, lampor, mysigt, trädetaljer, plantskuggor, vit vägg, ljus interiör, kvällstid.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Del av dörrkarm och fönster, närbild på hörn med skuggor och svagt ljus, beige och vit färgscheme.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
2006? Fönstermodellen ser ut att vara 80-tal :( Hur har ni med värme och ventilation i huset?
 
Ventilationen borde vara okej, hade Bravidas ventilations killar att kontrollera den i augusti, värme är vattenburen golvvärme luft- luftvärmepump som finns i just det rummet som har problem
 
MultiMan
Vad är det för fönstertyp? Ser ju ut som gammalt enkelglas ytterst och sedan en 2-glas isolerkassett ditsatt i efterhand, men jag kanske ser helt fel.

Om det är enkelglas ytterst som separat enhet så måste det kunna cirkulera uteluft runt den, det får alltså inte vara helt tätat utåt. Däremot ska inre glasbågen vara helt tät, annars tränger varm och fuktig luft ut den vägen och kondenseras mot det iskalla yttersta enkelglaset. Så fungerar iaf gamla kopplade fönster: ventilation utifrån mellan rutorna, men tätat in mot rummet. Här ser det ut att vara helt tätt runt yttersta glaset och vad jag vet ska det inte vara så. Fukt som kommer in där måste kunna ventilera ut.
 
Tillverkaren är finnglass, exakt samma modell som övriga fönster i huset, men bara detta har problem. Men kan försöka titta när det är ljusare om det slipper in någon luft utifrån, kanske kan testa borra något lite hål?

Och ja det är en 2 glas kasett och ett separat ytterglas.
 
Håller med @MultiMan gällande hur kopplade fönster ska ventileras.

Det kommer in varm fuktig inomhusluft mellan de kopplade glasen samt dåligt/ingen cirkulation av uteluft mellan kopplade glasen.

Fukten i varm luft kondenserar på kall yta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.